REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Vinul de calitate se obţine din struguri sănătoşi

1/7/2019

0 Comments

 
Picture
Cu ocazia unui eveniment organizat de NHR Agropartners, la jumătatea lunii mai a.c la Domeniile Ostrov, pentru prezentarea unei maşini de stropit în vie Gregoire EcoProtect, am vorbit cu inginerul horticol Marian Comşa, responsabil cu protecţia fitosanitară a plantaţiilor viticole, care ne-a dezvăluit câteva aspecte tehnologice de care ţine seama în schema de protecţie pe care o aplică.
Domeniile Ostrov deţin o suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie de 1.200 ha, din care 1.000 ha sunt plantate cu soiuri pentru vin şi 200 ha cu soiuri pentru struguri de masă. Pentru producţia de vin se află în cultură o paletă largă de soiuri cu struguri albi: Fetească Regală, Fetească Albă, Riesling Italian, Chardonnay, Muscat Ottonel etc., precum şi soiuri cu struguri roşii: Merlot, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir. Soiurile de viţă-de-vie de masă cultivate sunt Victoria (cu cea mai mare pondere), Afuz Ali şi Italia. O atenţie deosebită este acordată sănătăţii viţei-de-vie, numărul de tratamente efectuate fiind în strânsă legatură cu condiţiile climatice, ele influenţând gradul de atac al agenţilor patogeni. „În total facem între 6 şi 8 tratamente, şase în anii secetoşi şi opt în cei ploioşi. Indiferent de numărul aplicărilor efectuate, întotdeauna ne asigurăm că trei sunt destinate pentru combaterea putregaiului, deoarece ne dorim să avem o producţie sănătoasă. O vie curată se menţine cu multă grijă şi pasiune“, a afirmat Marian Comşa.

Intervenţiile fitosanitare sunt efectuate cu atomizoare marca Agr Ionica, de origine italiană, cu o capacitate de 1.000 şi 1.500 litri şi de care inginerul horticol este mulţumit. „La efectuarea tratamentelor folosim volume de apă cuprinse între 800 şi 1.000 litri/ha. Pare o cantitate mare, dar urmărim să avem o îmbăiere bună a suprafeţei foliare. În plus, se poate înfunda o duză şi de aceea ne luăm această măsură de siguranţă. La tratamente utilizăm numai produse sistemice, care oferă o protecţie de 11-12 zile, indiferent de presiunea de infecţie, în timp ce produsele de contact protejează cultura cel mult 7 zile, iar în ce-a de-a opta zi poţi avea surpriza să constaţi că s-a instalat mana, cu care noi nu prea ne confruntăm. Unul dintre produsele folosite împotriva manei este Fantic M care asigură o bună sistemie în plante, protejând noile creşteri. Pentru combaterea făinării folosim fungicidul Topas, pe care anul acesta l-am poziţionat în schema de tratament cu câteva zile mai devreme pentru a fi siguri că nu vom avea probleme cu această boală. Împotriva putregaiului cenuşiu - Botrytis cinerea, utilizăm Switch şi Teldor. În vie folosim numai produse de protecţia viţei-de-vie performante, cu eficienţă ridicată.“ Fungicidul Fantic M are o activitate de prevenţie şi eradicare a manei la viţa-de-vie. Produsul conţine două substanţe active, benalaxil este componenta sistemică, iar macozeb este cea de contact. Are o penetrare rapidă în ţesuturile plantei tratate, dar şi un transport şi distribuţie optime la nivelul întregii plante. O parte a produsului rămâne pe suprafaţa plantei, formând un rezervor de produs, care este absorbit treptat.

La viţa-de-vie, Fantic M este aplicat preventiv, prin stropiri, într-un program de stopare a manei din plantaţie. Produsul este acceptat în viticultură, nelăsând reziduuri în vin. Primul tratament este recomandat a fi aplicat preventiv, înainte de începutul înfloritului, atunci când sunt 5-8 frunze mature. În condiţii meteo favorabile instalării manei, este recomandată repetarea tratamentului, respectând o pauză de 10 zile între tratamente. Topas este un fungicid sistemic utilizat pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi. Produsul conţine penconazol, este absorbit rapid de către toate părţile verzi ale plantei, este transportat sistemic (acropetal) şi distribuit translaminar în frunze. Pe lângă acţiunea preventivă şi curativă, Topas acţionează şi prin vapori, protejând şi zonele care nu au fost atinse de produs.

Switch este o combinaţie a două componente active complementare, fludioxonil şi ciprodinil, cu două moduri diferite de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu şi a altor boli. Switch este rezistent la spălare la două ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă, blocând bolile în patru locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter- şi intracelular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii. Fungicidul are o combinaţie unică de substanţe active, fiecare dintre ele având ca ţintă putregaiul cenuşiu şi alte boli importante în culturile de viţă-de-vie, pomi şi legume. Are dublă acţiune, sistemică şi de contact, şi prezintă risc scăzut de apariţie a rezistenţei. Teldor este un fungicid cu acţiune preventivă de durată, pe bază de fenhexamid, destinat combaterii putregaiului cenuşiu la viţa-de-vie. În viticultură se utilizează în doză de 0,8-1 l/ha, în funcţie de presiunea de infecţie, pentru 1-2 tratamente preventive, în următoarele faze: la scuturarea florilor, înaintea compactării ciorchinelui şi la intrarea în pârgă. În condiţii de presiune mare de infecţie se va utiliza doza mărită precedată de un desfrunzit parţial. Timpul de pauză este de 7 zile la strugurii de masă şi de 14 zile la strugurii destinaţi vinificării. Nu are efecte negative asupra fermentaţiei alcoolice şi malo-lactice.
 
La momenul la care am făcut vizita, inginerul horticol aprecia o bună dezvoltare a viţei-de-vie: „După cum se prezintă via, consider că va fi un an bun. La ora actuală, avem o viabilitate de 90-95% - niciodată nu a fost aşa de mare, iar următoarea lucrare pe care o vom face va fi eliminarea lăstarilor infertili, asigurând astfel şi o bună aerare a culturii“. Sistemul de lucrări al solului practicat la Domeniile Ostrov este unul mixt, în sensul că un rând este înierbat, iar următorul este arat. „Acest sistem ne asigură o serie de avantaje. Unul dintre acestea este că ne permite să intrăm în plantaţie şi să facem aplicări fitosanitare chiar şi după ploi, urmând ca atunci cand solul ne permite să efectuăm tratamentele şi pe rândurile de viţă-de-vie netratate.“ Deoarece structura plantaţiei este orientată preponderent spre soiurile de vin, obiectivul este ca strugurii obţinuţi să fie sănătoşi astfel încât să rezulte un vin de calitate. „Ne dorim să obţinem din struguri un vin de calitate, normăm producţiile în jurul cantităţii de 8-12 t/ha şi facem acest lucru din tăieri, lăsând două coarde la 10-12 ochi şi astfel ne asigurăm producţia dorită. La strugurii de vin se lucreză mai uşor decât la cei de masă, însă în acest moment cei de masă sunt mai profitabili pentru noi, dând producţii chiar şi de 25 t/ha.“ Întrebat ce vin provenit din Domeniile Ostrov preferă, Marian Comşa a afirmat ca acesta este vinul Pelin, care are un gust apropiat de cel al vermutului.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE