REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Vinuri de poveste cu produse BASF

15/5/2018

0 Comments

 
Picture
Pe 19 aprilie a.c., într-un cadru inedit, în apropierea oraşului Cluj, compania BASF a organizat finala concursului „Poveşti cu vinuri româneşti“,  iniţiat în urmă cu 3 ani. Evenimentul, dedicat viticultorilor mici şi mijlocii, s-a bucurat şi de prezenţa unor reprezentanţi ai distribuitorilor, ambalatorilor şi fitofarmaciilor. Şi cum un vin bun începe din vie, reprezentanţii companiei germane i-au îndemnat pe producători să-şi transforme recolta în vinuri de poveste cu produsele BASF.
Jörg Polzin, country manager al Diviziei BASF pentru Protecţia Plantelor, i-a întâmpinat pe invitaţi şi a afirmat că este o ocazie bună de a le vorbi despre arta de a face vin. „Vă asteptăm cu mult drag şi anul următor la concursul nostru, pentru ca marii pasionaţi de vinuri să strângă premii la «Poveşti cu vinuri româneşti»“, a spus dl Polzin. Robert Băicoianu, director de vânzări pentru culturi horticole în cadrul Diviziei pentru Protecţia Plantelor BASF România, a vorbit despre paleta largă de produse dedicate culturii de viţă-de-vie, despre unicitatea acestor produse, dar şi despre noutăţile pe care le lansează în acest an. „Compania BASF are peste 150 de ani de activitate, iar principalul său scop sunt cercetarea, inovarea şi lansarea de produse noi atât pentru agricultură, cât şi pentru alte domenii de activitate. Iată de ce în anul 2018 compania BASF are pe piaţa protecţiei plantelor din România un portofoliu complex de produse pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la viţa-de-vie. Sunt produse sistemice, de contact, care au una sau două substanţe active, care se aplică înainte sau după înflorit, care au o fereastră largă de aplicare şi moduri diferite de acţiune pentru a împiedica apariţia formelor de rezistenţă. Aceste caracteristici şi beneficii ale produselor BASF trebuie să le înţelegem într-un context mai larg, în ideea de a cunoaşte mai multe aspecte, de exemplu, de ce produsul Polyram®  trebuie aplicat la începutul perioadei de vegetaţie, de ce produsele care conţin dimetomorf, cum sunt Acrobat® MZ 69 WG sau Forum Gold, au un puternic caracter antisporulant şi vă ajută în momentul în care sunt aplicate la 2436 ore după instalarea infecţiei. Să ne gândim la Cabrio® Top, care este un produs unic datorită efectelor AgCelence, care asigură o fotosinteză îmbunătăţită, producţii de foarte bună calitate şi recuperare mai uşoară în condiţii de stres.

Am lansat două noi produse pentru combaterea manei: Delan® Pro şi Soriale® LX®, pentru că am dorit să oferim un nou mod de acţiune. În cazul produsului Delan® Pro, bariera de protecţie pe care ditianon o realizează la suprafaţa frunzei este completată de acţiunea sistemică a fosfonaţilor de potasiu, planta fiind stimulată să intre în stare de alertă şi să declanşeze mecanismele de apărare împotriva manei. Avem produse pentru combaterea făinării, precum Sercadis®, Vivando® sau Kumulus®.

Recomandăm aplicarea Kumulus®, pentru că este un produs ce provine dintr-un minereu de foarte bună calitate şi are o formulare deosebită. Fungicidul Cantus® se aplică într-una dintre cele trei faze importante ale dezvoltării viţei-de-vie: după înflorit, la compactare sau la coacere şi ne asigură o linişte deplină în ceea ce priveşte atacul de putregai.

Fastac®Active este un produs prietenos cu mediul înconjurător şi, dacă doriţi să combateţi moliile din viţa-de-vie vi-l recomandăm. Ca atare, prin enumerarea acestor produse, nu am făcut decât să vă reamintesc cele mai importante zone acoperite de portofoliul nostru în ceea ce priveşte combaterea bolilor şi dăunătorilor viţei-de-vie.“

Evenimentul a fost presărat cu multe surprize pentru invitaţi, cărora le-au fost prezentate pe larg două dintre cele mai noi produse ale BASF destinate protecţiei viţei-de-vie: Delan® Pro şi Sercadis®. Caracteristicile produselor şi avantajele acestora au fost prezentate de invitaţii speciali ai galei, Berk Kucukkara, director culturi horticole pentru Europa Centrală şi de Est, şi Răzvan Boc, manager tehnic culturi horticole pentru Europa Centrală şi de Est.

Delan® Pro este un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon şi fosfonaţi de potasiu, pentru combaterea manei la viţa-de-vie. Produsul poate fi utilizat şi în combaterea rapănului la măr şi păr. Princialele beneficii ale fungicidului sunt următoarele: acţionează preventiv şi stimulează mecanismele naturale de apărare ale plantei; are eficacitate ridicată în combaterea rapănului la măr şi păr şi a manei la viţa-de-vie; are o formulare lichidă modernă pentru o acoperire uniformă a plantei; performanţă remarcabilă chiar şi în condiţii climatice dificile şi o bună rezistenţă la spălare. Produsul este o unealtă importantă în managementul rezistenţei datorită acţiunii multisite a ditianonului. Doza recomandată pentru combaterea manei viţei-de-vie este de 3-4 l/ha şi se poate aplica de la stadiul de inflorescenţe clar vizibile şi până la momentul în care boabele dezvoltă culoarea specifică. Numărul maxim de tratamente pe sezon este de 4, iar intervalul între tratamente este de 10 zile. Volumul de soluţie recomandat este de la 200 până la 1.000 l/ha.

Sercadis este un fungicid inovator pentru culturile de viţă-de-vie, măr şi păr şi conţine substanţa activă fluxapiroxad (300 g/l), din grupa SDHI - inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Fluxapiroxad are o structură moleculară unică, având o mobilitate deosebită în interiorul plantei. Are acţiune translaminară şi activitate acropetală care conduc la o protecţie uniformă a culturii. Principalele beneficii ale produsului sunt: redistribuire a depozitelor de substanţă activă pentru perioade lungi de protecţie; protecţie de încredere şi în condiţii climatice dificile, bună rezistenţă la spălare, fereastră largă de aplicare şi compatibilitate ridicată. Produsul oferă flexibilitate datorită unei ferestre largi de aplicare, însă pentru a obţine cele mai bune rezultate se recomandă aplicarea preventivă. Se pot aplica maximum trei tratamente, la un interval minim de 10 zile între tratamente, pe perioada de vegetaţie BBCH 11 - 83, respectiv de la apariţia primei frunze nedesfăcute şi până la momentul în care boabele dezvoltă culoarea specifică. După prezentarea celor două noi produse, directorul de vânzări pentru culturile horticole i-a îndemnat pe viticultori să aibă încredere în produsele noi ale companiei BASF care apar pe piaţă pentru că acestea au caracteristici superioare.

„Există o anumită temere în a utiliza produse noi de protecţia plantelor, însă vreau să subliniez un fapt: companiile producătoare studiază foarte atent noile produse înainte de lansare, acestea având, de obicei, un nou mod de acţiune şi eficacitate ridicată. Ar trebui să vă bucuraţi pentru că un produs nou este superior celor care există deja pe piaţă“, a spus dl Băicoianu. O altă surpriză pregătită pentru viticultori a fost lansarea a două pachete promoţionale pentru protecţia viţei-de-vie, acestea conţinând produse de top precum Vivando®, Forum® Gold şi Cantus®.

S-au ales cele mai bune trei vinuri produse de viticultorii mici şi mijlocii din România Concursul BASF „Poveşti cu vinuri româneşti“ a ajuns la final. Marii câştigători vor primi premiile în valoare de 5.000 de euro fiecare: Crama Licorna a câştigat pentru a treia oară marele premiu, de data aceasta la categoria vinuri roşii, cu o Fetească Neagră din 2015; Marele câştigător la categoria vinurilor rose a fost un cupaj de Fetească Neagă, Shiraz, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon, din 2017, produs de Domeniile Dealu Mare; Categoria vinurilor albe a fost câştigată de un Sauvignon Blanc, din 2017, creat de Crama Corcova.

Fiecare dintre cei trei mari câştigători va primi un premiu în valoare de 5.000 de euro, constând, la alegere, într-un utilaj de aplicare a tratamentelor sau un pachet de promovare a afacerii. A treia ediţie a concursului BASF „Poveşti cu vinuri româneşti“ a luat final, în aplauzele celor peste 170 de participanţi. Început în luna februarie, la nivel naţional, concursul a ajuns în fiecare dintre cele patru regiuni principale ale ţării: Moldova, Muntenia-Dobrogea, Oltenia şi Transilvania. Concursul s-a adresat tuturor producătorilor mici şi mijlocii, cu suprafeţe de viţă-de-vie mai mici de 100 de hectare. În total, viticultorii au înscris 388 dintre cele mai bune vinuri produse în ultimii 3 ani. La fiecare dintre cele patru etape regionale s-au ales nouă vinuri finaliste, câte trei pentru fiecare categorie: alb, rosé, roşu. Cele 36 de vinuri calificate în marea finală de la Cluj au fost din nou evaluate de comisia formată din experţii Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. Miza a fost importantă. Compania BASF a pus la bătaie trei premii, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, într-un utilaj de aplicare a tratamentelor la viţa-de-vie sau un pachet de promovare. Dacă finalele primelor două ediţii au avut loc la Alba Iulia, respectiv Sibiu, de data aceasta invitaţii s-au reunit într-un cadru de gală la Cluj-Napoca. „A fost un eveniment extraordinar. Din toate cele trei finale de până acum, aceasta a fost cel mai bine primită. Am simţit o atmosferă familiară, prietenoasă. Am simţit într-adevăr că putem discuta despre perenitatea acestui eveniment, având suportul celor pentru care, de fapt, am organizat acest concurs: fermierii mici şi mijlocii, precum şi distribuitori, ambalatori şi reprezentanţi ai fitofarmaciilor“, spune Robert Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturile horticole în cadrul Diviziei pentru Protecţia Plantelor BASF România. Participanţii au avut ocazia să afle informaţii despre cele mai noi produse BASF destinate protecţiei culturii de viţă-de-vie. Invitaţi speciali în cadrul galei, Berk Kucukkara, crop manager specialty crops Central Europe - APE/O, şi Răzvan Boc, manager tehnic culturi horticole pentru Europa Centrală şi de Est, au prezentat noile produse ale companiei, Delan® Pro şi Sercadis®. Bineînţeles, întreaga gală a fost condimentată de prestanţa extraordinară a gazdei, binecunoscutul actor Claudiu Bleonţ, dar şi de momentele de dans şi modă, create pentru a ilustra într-un mod plastic şi inedit beneficiile noilor produse BASF. Comisia de evaluare ADAR nu a avut o sarcină deloc uşoară la această finală a concursului „Poveşti cu vinuri româneşti“. Juriul, prezidat de una dintre personalităţile ilustre ale vinului, domnul Georgel Costache, i-a avut în componenţă pe domnii Dorin Popa, Cătălin Genoiu, Gabriel Stoica şi Florin Aldea, cu toţii experţi recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional şi totodată membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. Evaluarea celor 36 de probe de vin, câte nouă pentru fiecare dintre cele trei categorii, s-a făcut cu o zi înaintea galei de premiere. Preşedintele juriului, Georgel Costache, a fost cel care a anunţat câştigătorii.

Marele premiu la categoria vinuri albe a fost primit de un Sauvignon Blanc, sec, din 2017, creat de Crama Corcova. „Am fost foarte încântaţi să primim premiul cel mare şi ne bucurăm să vedem că au fost apreciate calităţile vinului nostru“, a declarat Ştefan Dâmboviceanu, proprietarul Cramei Corcova. La categoria vinuri rosé, marele câştigător vine din Muntenia. Mai exact, de la Domeniile Dealu Mare. Este vorba de un cupaj realizat  în 2017 de oenologul Claudiu Porumb, din Fetească Neagă, Shiraz, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon. „M-a copleşit. În primul rând, eram emoţionat de când am văzut nominalizările. Tocmai îmi anunţam colegii că am fost nominalizaţi, când s-a anunţat numele câştigătorului. A fost o surpriză imensă. Domnul Costache mă aştepta să vin pe scenă, iar eu încă nu mă ridicam de pe scaun. Vedeam scris Domeniile Dealu Mare şi nu îmi venea să cred, eram blocat. Am avut foarte mari emoţii, chiar dacă am trecut prin multe concursuri“, mărturiseşte Claudiu Porumb, oenologul a cărui semnătură o poartă vinul rosé câştigător al celei de-a treia ediţii a concursului BASF.

Marele câştigător al categoriei de vinuri roşii a fost o Fetească Neagră din 2015, produsă de Crama Licorna. Este pentru al treilea an la rând când Gabriel Lăcureanu, oenologul Licorna Winehouse, urcă pe scena finalei „Poveşti cu vinuri româneşti“ în calitate de mare câştigător. „Te simţi încurajat în ceea ce faci. Este o confirmare la cel mai înalt nivel a timpului pe care ţi-l dedici acestei activităţi. Este rezultatul muncii unei echipe care, din punctul meu de vedere, confirmă încă o dată profesionalismul, rigoarea şi constanţa efortului depus în tot ceea ce facem. Suntem, bineînţeles, bucuroşi pentru acest premiu, pentru a treia confirmare consecutivă pe care o primeşte brandul Licorna Winehouse.

Produsele care pleacă de pe poarta noastră sunt la cel mai înalt standard şi vreau să menţionez contribuţia companiei BASF, care, prin premiile oferite, ne-a ajutat atât din punct de vedere al vizibilităţii, cât şi în ceea ce priveşte creşterea calitativă a producţiei, datorită utilajului de aplicare a tratamentelor“, a spus Gabriel Lăcureanu, oenologul Cramei Licorna. După gala de premiere, cei peste 170 de invitaţi au avut ocazia să deguste toate vinurile finaliste, precum şi alte vinuri, în afara celor calificate în finală. „Ne face mare plăcere că am putut fi şi anul acesta alături de micii viticultori. Bineînţeles, ne gândim deja, ca de fiecare dată, să îmbunătăţim conceptul concursului din 2019. Am luat în calcul ca ediţia regională pentru Muntenia şi Dobrogea să se desfăşoare mai aproape de Marea Neagră, pentru a facilita accesul viticultorilor din zonă. De asemenea, urmează catalogul acestei ediţii, al cărui scop este promovarea şi mai bună a cramelor şi vinurilor finaliste“, a declarat Robert Băicoianu.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE