REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor, alerte la toți marii producători europeni

1/8/2023

0 Comments

 
Picture
​„Când îl observi este prea târziu. Nu există tratament și nicio soluție care să stopeze răspândirea lui. Și, în ciuda tuturor eforturilor, nu s-au obținut încă varietăți de tomate tolerante la virusul fructelor rugoase brune al tomatelor (ToBRFV - Tomato Brown Rugose Fruit Virus)”, se arată într-unul din multele articole publicate în presa de specialitate din marile țări producătoare ale UE, unde de mai mulți ani producțiile de seră sunt serios afectate. La noi, cel puțin la nivel oficial, se pare că încă nu au fost identificate focare, dar cum se importă cantități foarte mari de tomate, este bine să fim atenți și la această viroză. 
​De pildă Germania a confirmat în 2018 nu mai puțin de 7 focare în seră. O lună mai târziu, Italia raporta și ea detectarea primelor sere afectate, iar de atunci aceste alerte au ”curs” continuu la toți marii producători europeni. Cultivatorii nu au de ales decât să renunțe la cultura respectivă, să dezinfecteze și să o ia de la capăt. Când se cultivă în sol, este mai dificil, deoarece virusul supraviețuiește timp de mai mulți ani în substrat, spun specialiștii. Efectele se văd și în piață, cererea de tomate în UE fiind mereu la un nivel ridicat, ceea ce forțează creșterea importurilor. Cel mai ușor mod de a introduce virusul în spațiile de producție sau câmp este prin intermediul semințelor sau răsadurilor infectate. De aceea măsurile fitosanitare în aceste țări sunt din ce în ce mai stricte, iar unii producători din Spania, Olanda, de teama răspândirii sau a persistenței virusului, au renunțat la cultura pe sol și au trecut în întregime la cultura hidroponică. Aceste costuri, plus cele cu energia, au făcut să se reducă producția de seră din timpul sezonului rece. Alți producători vestici au renunțat la tomate sau ardei, alegând alte culturi de seră mai puțin susceptibile la infecția cu viroze. (Primeur Special Edition 2023).
 
În materialul publicat de marcoser.ro se atrage atenția că ToBRFV aparține aceluiași grup ca virusul mozaicului tutunului (TMV) si virusul mozaicului tomatelor (ToMV), fapt pentru care identificarea la microscopul electronic este imposibilă. Există însă teste rapide care pot identifica ToBRFV, cumulând cu simptomele și ceilalti factori se poate afirma destul de precis tipul de virus. Cu toate acestea, plantele tolerante la TMV și ToMV nu sunt tolerante și la ToBRFV. Viroza se manifestă diferit în funcție de mai mulți factori, vegetația putând să nu prezinte nici un simptom, însă fructele da. Condițiile de temperatură influențează radical evoluția virozei, aceasta propagându-se exponențial la temperaturi ridicate. La temperatură scăzută manifestarea virusului are loc mai lent. Simptomele variază, ceea ce face ca identificarea sa fie foarte dificilă, dar dacă aceste simptome apar la hibrizi ce poartă gena de rezistență Tm-22 înseamnă că, cu o probabilitate crescută, este ToBRFV.
Primele semne care indică o eventuală infecție sunt: frunzele de la vârf sunt încrețite și au tendința de a se curba în jos, se pot îngusta și pot forma pete mozaic decolorate; fructele capătă o forma ușor cubică și, privită cu atenție, suprafața nu are aspect neted, apar apoi pete circulare, maro a căror suprafață este aspră, rugoasă - de aici și denumirea. În secțiune se observă că petele sunt doar în stratul extern al epidermei fructului și nu în profunzime (a nu se confunda cu lipsa de calciu care se observă si în straturile mai profunde).
Interesant este că unii hibrizi au dezvoltat un nivel foarte ridicat al virusului, fără să aibă simptome (sunt plante purtătoare), devenind astfel o sursă de transmitere. În acest caz, lucrătorii fiind ”transmițătorii”, atingând planta ca pe una sănătoasă și ducând virusul mai departe. Păsările și chiar insectele polenizatoare, bondarii, pot accelera transmiterea.
 
La fel ca în cazul altor virusuri, un grad ridicat de igienizare este cheia evitării infectării și transmiterii. Producția de semințe și transplantarea sunt pașii cei mai critici, contaminarea în aceste etape fiind cu un risc de infectare foarte mare pentru mii de plante.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE