REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Vizita la un fermier francez, membru in Cooperativa Euralis

15/12/2013

0 Comments

 
Picture
Aşa cum prezentam în numărul anterior al revistei noastre, în perioada 1-24 octombrie a.c. am participat alături de un grup de 20 de fermieri din România şi 15 fermieri din Bulgaria, la sediul Grupului Euralis în oraşul Lescar din Franţa, la evenimentul anual organizat de Cooperativa Euralis.

Echipa de fermieri şi jurnalişti din România şi Bulgaria a fost însoţită de Florin Constantin, Executive Manager SE Europe Business Unit, şi Magdalena Darac, Marketing Manager SE Europe Business Unit Euralis Semences. În cadrul acestei vizite, am avut ocazia să intrăm în contact cu activitatea celor trei divizii importante ale grupului Euralis: Divizia de Seminţe, Divizia Alimentară şi Divizia Agricolă. Euralis este una dintre cele mai mari cooperative din Franţa, reunind 15.000 de fermieri.

După vizita din fabrică, am ajuns în câmp la un fermier cultivator de porumb, în regiunea franceză Aquitaine, aflată în apropierea Munţilor Pirinei, unde media fermelor agricole este de 28 de hectare, iar 80-90% din aceştia se ocupă şi cu creşterea animalelor. După prezentarea exploataţiei, am vrut să aflăm care au fost motivele pentru care acesta a dorit să fie membru într-o cooperativă şi care sunt considerentele pentru care este convenabil să rămână parte a acesteia. O altă dezbatere interesantă a fost despre tehnologiile aplicate pentru cultura de porumb, despre irigaţii şi despre depozitare. Fermierii din Cooperativa Euralis au suprafeţe cuprinse între 10 şi 1.000 de hectare şi însumează peste 250.000 de hectare. În regiunea franceză Aquitaine activitatea zootehnică este mai mult o necesitate, având scopul de a valorifica la maximum terenurile agricole.

„Sunt pământuri foarte vălurite şi atunci trebuie să creştem animale pentru a valorifica la maximum terenul. Şi cu cât ne apropiem de munte, fermierii cresc oi în loc de vaci. Fiind exploataţii foarte mici, principalul dezavantaj este costul ridicat cu mecanizarea”, ne-a precizat fermierul francez Pascal Langles, din localitatea Castetis din sud-vestul Franţei. Cultura cu cea mai mare pondere în asolamenul exploataţiilor agricole este porumbul. „În anii '50, aceasta era prima zonă din Franţa unde s-au cultivat hibrizi din SUA. A fost o imensă revoluţie în regiune, iar astăzi vorbim despre o medie a producţiei de 10 tone/ha” În acestă zonă, doar 25% din suprafeţe sunt irigate deoarece au o geometrie foarte bună, datorită proximităţii faţă de Munţii Pirinei.

Fermierul francez Pascal Langles lucrează o suprafaţă de 70 de hectare, din care 30 ha sunt irigate. În privinţa asolamentului, 60 ha sunt cultivate cu porumb, 5 ha cu rapiţă, 3 ha cu grâu şi 2 ha cu plante furajere. Fermierul deţine în proprietate două treimi din teren, restul fiind luat în arendă. Arenda este 150-160 de euro/ha pe an. Pe lângă activitatea agricolă, acesta prestează diverse servicii agricole şi creşte vaci, oi şi 400 de raţe. „În această zonă, dacă ai 60 de hectare şi nu creşti animale şi nu prestezi servicii, afacerea nu este viabilă din punct de vedere economic”, spune Pascal Langles. Anul acesta, fermierul francez a întâmpinat probleme la însămânţarea porumbului. O parte din suprafaţă a putut fi semănată în epoca optimă, după care a urmat o perioadă de ploi şi astfel semănatul s-a prelungit până în luna iunie. Toate aceste dificultăţi din timpul semănatului au dus la prelungirea perioadei de recoltat.

„Din cauza condiţiilor climatice nevaforabile, pierderile de recoltă au fost de 25-30%. Pe terenurile mai vălurite s-a obţinut o producţie foarte proastă, de 5-6 tone/ha, iar pe cele irigate şi plate, recolta a fost de 10-11 tone/ha”, spune cu tristeţe fermierul francez. El a renunţat la fertilizarea solidă şi aplică o soluţie azotată lichidă. A investit în achiziţia unei instalaţii de fertilizare lichidă, cu ajutorul căreia prestează şi servicii. Sprijinul pe care îl primeşte de la statul francez este de 320 euro/ha. De asemenea, primeşte subvenţie şi pentru animale, în afară de raţe. În această zonă, preţul unui hectar începe de la 8 mii de euro, pentru terenurile mai slab calitative, şi poate ajunge până la 15-16 mii de euro. Iubitor de pământ, dar şi cu dorinţa de a dezvolta afacerea de familie moştenită de la tatăl său, fermierul francez Pascal Langles ne-a spus:

„Am preluat ferma de la tatăl meu în anul 1986, sunt născut şi crescut aici şi niciodată nu m-am gândit să vând ferma şi să mă mut în altă parte”. Fermierul Pascal Langles nu dispune de spaţii de stocare a producţiei agricole, iar întreaga cantitate de recoltă o livrează la Cooperativa Euralis, care o usucă şi o depozitează.

„Avem trei silozuri mari cu instalaţii de uscare şi 45 de puncte de colectare a producţiei. Împreună cu echipa cu care lucrez acoperim 48 mii de hectare de porumb, la care se mai adaugă aproape 7 mii de hectare de legume, porumb dulce etc. În total, sunt 55 de mii de hectare şi 120 de mii de hectare de păşuni. Noi furnizăm inputurile necesare către fermieri, îi acompaniem şi le preluăm producţia agricolă”, a afirmat directorul zonal al Cooperativei Euralis.

În acest moment, fermierii din Cooperativa Euralis pot vinde producţia în orice moment al anului, pot să angajeze porumb înainte de semănat, fie cu preţ ferm oferit de Cooperativă, fie negociat. Livrând producţia în luna octombrie după recoltat, fermierii din Cooperativa Euralis mai au şi opţiunea să primească doar un acont, apoi să primească preţul recalculat în funcţie de preţurile din lunile următoare.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE