REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Yorgos Kontosfyris, Syngenta: «Strategia noastră este să facem pepeni PERFECŢI!»

15/7/2015

0 Comments

 
Picture
„Faptul că avem în portofoliu portaltoi, parte de genetică superioară şi produse de protecţia plantelor - practic avem alcătuit un pachet integrat, complex, la dispoziţia fermierului - ne face să spunem că pepenele Syngenta trebuie să fie PERFECT, aceasta este strategia noastră“, a declarat la începutul lunii iulie, la Dăbuleni, managerul portofoliului de cucurbitacee al Syngenta, Yorgos Kontosfyris.
Pentru Syngenta, a mai spus el, pepenele reprezintă o cultură strategică, laolaltă cu tomatele, iar calitatea este primordială în ceea ce priveşte relaţia cu fermierul. „Syngenta are în portofoliu soiuri şi hibrizi pentru ambele perioade de semănat, şi timpurii, şi tardivi, cu seminţe şi fără. Ca exemplu, Sorento este cea mai căutată varietate, nu doar în România, ci şi în Balcani. Investim în cercetare pentru ambele segmente, dar pentru noi cea mai importantă este calitatea. Calitatea la noi înseamnă o culoare şi un aspect foarte bune pentru coajă, iar pentru partea interioară, partea cărnoasă a pepenelui, avem nevoie de culoarea roşie. Ne interesează, de asemenea, un conţinut ridicat de zahăr“, a mai menţionat oficialul companiei elveţiene. El a mai adăugat că România poate exporta şi ea cu un succes asemănător Greciei, cu condiţia să existe o organizare mai bună, iar producătorii să se orienteze către inovare, către calitate, cum este şi cazul varietăţii Mirsini.

În prezent, Syngenta comercializează în România o paletă largă de hibrizi de pepene, cei mai cunoscuţi fiind Sorento, Romanza, Romantic, Arashan, Karistan şi Mirsini. Toate aceste varietăţi au fost testate de firma elveţiană în ferma producătorului Petre Stoicea, care pariază pe hibrizii Sorento, Karistan şi Mirsini, dar şi pe Arashan. El a declarat celor prezenţi că sămânţa de pepene pentru un hectar îl costă în jur de 1.000 de lei, însă din cauza bolilor instalate pe fondul monoculturii, mai toţi producătorii investesc în ultima perioadă în plante altoite şi mai puţin în sămânţă. Fermierul recunoaşte că deja aduce plante altoite din Grecia şi din Turcia, dar şi că de la SCCCPN Dăbuleni nu a mai achiziţonat material săditor pentru cultura pepenelui de ceva vreme. Despre pepenii Syngenta cultivaţi în loturile demo în ferma Stoicea a vorbit pe larg Iulian Zafiu, reprezentant tehnic specialităţi şi legume Syngenta. Primul pe lista sa a fost Sorento, „cel mai cunoscut şi mai vândut hibrid la nivel naţional“: „La maximum 62 de zile de la plantare, Sorento produce un pepene mare, cu o greutate medie de 8-10 kg. Această varietate are pulpa uşor crocantă, foarte dulce şi nu mai are nici un secret în ceea ce priveşte cultivarea pentru fermierii de aici, de la Dăbuleni. Practic, pentru ei, Sorento este numărul 1 ca şi cultivare. Sorento are o coajă vargată, dar de culoare închisă, cu aspect brumat, care asigură o prospeţime şi o rezistenţă mai mare la păstrare. Este cel mai apreciat hibrid, atât de producători, cât şi de consumatori. Calitatea interioară a pepenilor este foarte bună, conţinutul de zahăr este unul ridicat, pulpa este zemoasă şi de culoare roşie“.

La fel de frumos a vorbit specialistul Syngenta şi despre Romanza, un pepene care ajunge la maturitatea de recoltare în 62-65 de zile de la plantare: „La fel ca şi în cazul Sorento, Romanza produce un pepene mare, cu o pulpă mai roz şi cu seminţe mai mici. De aceea, numai cunoscătorii pot face diferenţa dintre Sorento şi Romanza. Noi recomandăm ca în sistem altoit densitatea plantelor la hectar să nu fie mai mare de 3.000. Aici (n.r. - în ferma Stoicea) avem distanţe de 3 metri între rânduri şi 1,20 metri între plante; împărţit la 10.000... ne încadrăm în 3.000 de plante la hectar, tocmai pentru a putea ca planta, fiind altoită, să valorifice spaţiul de nutriţie. Ca şi gust, numărul de grade Brix este undeva între 12 şi 13“.

Atunci când a venit vorba de varietatea Romantic, Zafiu a spus că principalul său atu este rezistenţa foarte bună la păstrare şi la arsurile solare: „Noi ne-am îmbunătăţit portofoliul anul trecut cu hibridul de pepene Romantic. Este nevoie de el pentru că are o foarte mare calitate - nu are probleme cu arsurile solare. Practic, chiar dacă bate soarele direct pe el, nu se întâmplă nimic, nu se arde. În plus, are o capacitate foarte bună de păstrare. Rupt, în câmp sau acasă, cel puţin 10 zile după recoltare se poate păstra fără nici o problemă. Are o rezistenţă foarte bună la transport, merge şi la export, merge la supermarket. Romantic are o coajă închisă la culoare, de grosime medie, dar pe măsură ce se coace, coaja se subţiază şi pulpa este din ce în ce mai dulce. Chiar şi după recoltare, hibridul Romantic îşi continuă procesul de coacere. Greutatea fructelor ajunge la 6-8 kilograme“.

Arashan, o altă varietate de pepene Syngenta apreciată şi ea de către fermierii din Dăbuleni, prezintă cea mai mare vigoare dintre toţi hibrizii, iar ca şi perioadă de vegetaţie aceasta se situează undeva la 70-75 de zile. „Are o pulpă foarte roşie şi este foarte zemos. Pulpa este uşor crocantă. Rezistă foarte bine la transport“, a adăugat Iulian Zafiu.

Karistan, un hibrid asemănător cu Arashan, generează tot un pepene mare şi are 72-75 de zile ca perioadă de vegetaţie. Rezistă cel mai bine la boli şi dăunători şi are foliajul cel mai verde şi mai puţin ars. Pulpa este roşie, cu puţine seminţe, având o coajă subţire şi un conţinut ridicat de zahăr. „Pepenii Kristan au o rezistenţă medie la transport. Prezintă însă o rezistenţă puternică la boli şi dăunători. Pulpa este roşie şi foarte zemoasă. Karistanul are foliajul cel mai verde, fiind foarte rezistent, atât la temperaturi ridicate, cât şi la umezeală. Culoarea şi gustul pulpei sunt net superioare calitativ“, a punctat Zafiu.

Noul pariu cu pepenii - hibridul Mirsini

Atât Kontosfyris, cât şi Zafiu şi Stoicea nu au avut decât cuvinte de laudă pentru noul hibrid de pepene adus de Syngenta în România, cu o greutate medie a fructului de la 8-10 kg în sus. „Mirsini este noul nostru hibrid lansat anul trecut şi s-a diferenţiat foarte bine din loturi şi pe unde l-am cultivat datorită faptului că este foarte gustos. Are pulpa foarte roşie, uşor crocantă; cred că are tot ce-şi poate dori un fermier de la un pepene. Ca perioadă de vegetaţie, aceasta este undeva la 70-75 de zile. Este un pepene foarte mare, are o greutate medie în loturi de la 8-10 kg în sus. Coaja are o grosime medie şi rezistă foarte bine la transport“, a precizat oficialul român Syngenta. Datele tehnice relevă faptul că hibridul are perioadă scurtă de vegetaţie, putând fi plantat atât în sezonul timpuriu, cât şi în sezonul mediu timpuriu. Plantele, de vigoare medie, dau hibridului un comportament echilibrat, uşor generativ, asigurând o legare foarte bună a fructelor. Pe perioada de testare, hibridul a dovedit şi o capacitate foarte bună de regenerare a plantelor după perioadele de stres, precum şi o dezvoltare rapidă a fructelor după legare. Fructele uniforme ca mărime şi formă au aspect exterior plăcut, verdele închis şi lucios oferind senzaţia „de proaspăt“. Odată deschis fructul, coaja albă la interior oferă un contrast excelent între miezul roşu aprins şi verdele închis de la exterior. În interiorul fructelor, seminţele sunt mici şi negre, loja seminceră fiind şi aceasta de mici dimensiuni, făcând astfel aspectul interior şi mai atrăgător.

Mirsini se caracterizează prin obţinerea de fructe de o calitate internă superioară, constant, indiferent de mărimea acestora, sezonul în care se cultivă sau tehnologia aplicată în cultură. Conţinutul în zaharuri (Brix) este de 13%, pulpa fiind crocantă, caracterizată de o aromă specifică. Fructele uniforme, calitatea internă extraordinară, aspectul exterior uşor de diferenţiat şi capacitatea bună de transport fac din acest hibrid produsul ideal şi pentru comercianţi.

Păstrarea tehnologiei - secretul unui pepene PERFECT şi al garanţiei unei producţii de 100 tone/ha

Potrivit spuselor Danei Răduică, manager campanii legume Syngenta, secretul pentru a atinge o productivitate de 90-100 de tone de pepeni la hectarul cultivat de cultură altoită îl reprezintă fertilizarea, plantarea, tratamentele, irigarea, dar şi folosirea foliei de mulcire. În opinia sa, anul acesta este unul bun de producţie, cu circa 80 de tone la hectar, afirmaţie întărită şi de proprietarul fermei Stoicea. „Visul de producţie la o cultură altoită, cu o tehnologie bine pusă la punct şi respectată, atât în ceea ce priveşte fertilizarea, plantarea, tratamentele, cât şi irigarea, ar trebui să fie obţinerea a 90-100 de tone de pepene la hectar. De aici în jos influenţează foarte mult factorii externi; depinde cum este anul. În condiţii bune de climă şi cu o tehnologie optimă, la o cultură altoită ar trebui să se obţină 90-100 de tone de pepene la hectar. Anul acesta este un an bun şi avem în acest lot cel puţin 80 de tone la hectar“, a spus Dana Răduică. „Folia de mulcire este extrem de importantă în cultura de pepeni. Chiar dacă îţi creşte puţin cheltuielile, elimini din cantitatea de substanţă aplicată pentru combaterea buruienilor din cultură. Folia de mulcire protejează planta de dăunătorii aflaţi la suprafaţa solului, dar împiedică şi apariţia buruienilor lângă răsadul de pepene, care ar concura cu planta de cultură pentru substanţe nutritive.“ Că este o cantitate mare de pepeni pe piaţă, fapt care trage în jos preţul, o confirmă chiar Petre Stoicea, cel care a pus la dispoziţia Syngenta terenul pentru lotul demonstrativ. El spune că la 0,30 lei kilogramul producătorii merg în pierdere, preţul corect din punctul său de vedere fiind de minimum 0,50 lei. „Ca să putem supravieţui, preţul la producător, angro, n-ar trebui să scadă sub 0,50 lei kilogramul; în prezent, kilogramul costă 0,30 lei, iar tendinţa este de scădere. Acum a venit canicula, toată lumea recoltează din plin. Din cauza căldurii toată lumea culege şi, existând o aşa mare cantitate pe piaţă, automat, omul trebuie să facă ceva cu marfa“, a mai mărturisit Stoicea. El a spus că o investiţie într-un hectar de pepeni, pentru Dăbuleni, este foarte mare, depăşind 15.000 de lei, „tehnologie completă cu plante altoite”. El a mai adăugat că faţă de 2014, şi anul acesta preţurile la kilogramul de pepene sunt asemănătoare. „În ceea ce priveşte producţia, aceasta este una foarte bună. Noi ne-am încadrat între 70 şi 80 de tone la hectar“, a conchis Stoicea.

Conform estimărilor presei de specialitate, al treilea mare producător de pepene verde din Europa, după Spania şi Grecia, România produce anual circa 100 de milioane de lubeniţe. Cu o producţie precum cea de anul acesta, încasările unui producător pot atinge şi 3.000 euro la hectar.
 
Syngenta a organizat în ziua de 7 iulie „Caravana pepenilor“, eveniment care s-a desfăşurat în localitatea Dăbuleni.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE