REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

«Zilele campului» in inima Moldovei

15/6/2010

0 Comments

 
Picture
În zilele de 28 și 29 mai, a avut loc pe terenul societății Almos Agrorom SRL din localitatea Dulcești, județul Neamț, cea de-a doua ediție a evenimentului „Zilele Câmpului”. Au participat în mod activ la eveniment firme din toate ramurile agriculturii, pornind de la inputuri - semințe și hibrizi, tratamente -, până la utilaje agricole. Invitațiile transmise către Ministerul Agriculturii, din motive încă nespuse, nu au fost onorate.


În cele două zile, vizitatorii, în mare parte fermieri, au putut vedea nu doar utilajele agricole, ci și loturile demonstrative. Utilajele agricole ce au defilat în câmp au fost prezentate de reprezentanții fiecărei firme în parte, de pe o scenă special amenajată, prin fața căreia au trecut rând pe rând zeci de utilaje de toate categoriile și din toate gamele de putere. Nu au lipsit de la eveniment marii jucători din industria pesticidelor, dar și a semințelor, care au prezentat, pe lângă produsele ambalate, și loturi demonstrative.

Manifestarea a fost organizată de societatea Almos, cu sediul în Nittendorf (Germania). Almos are ca obiect de activitate importul, exportul și comercializarea cerealelor și a plantelor tehnice. Societatea Almos deține filiale în șase țări din Europa: Germania, Cehia, Ungaria, Slovacia, Serbia și România (începând din 2006). Societatea este reprezentată în România prin domnul Wolfgang Krüger, care, alături de domnul inginer Alexandru Molodoi, director tehnic al SC Almos Agrorom SRL, a fost gazda noastră pe parcursul celor două zile ale evenimentului. În cadrul grupului figurează cinci firme, din care patru practică agricultura, cultivând aproximativ 6.000 de hectare de teren pe raza județului Neamț, iar cea de-a cincea se ocupă de comercializarea și distribuția utilajelor și a mașinilor agricole.

Domnul Florin Neacșu, director general adjunct NHR Agropartners, a prezentat în detaliu fiecare utilaj care a defilat cu eleganță prin fața scenei. Fiind un eveniment unic în România, cu demonstrații și defilări în câmp, importatorul a prezentat o gamă vastă de utilaje de la firmele pe care le reprezintă: New Holland, JCB, Steyr, Pottinger etc.

Au fost prezentate din portofoliul de produse al firmei NHR Agropartners: Tractorul JCB Fastrac 8950, de 250 CP, cu transmisie automată continuă, suspensii pe toate roțile. Acest tractor se poate deplasa cu o viteză 80 km/h. Tractorul JCB 8950 a fost prezentat în tandem cu un combinator de la Quivogne, combinator care asigură uniformitatea patului germinativ, astfel încât se pot face foarte ușor lucrările de semănat.

Un alt tractor prezentat de NHR a fost New Holland 7030, de 175 CP, care a tractat un combinator Synkro de la Pottinger.

Combinatorul Synkro poate face o lucrare de dezmiriștire, iar adâncimea de lucru poate ajunge până la 28-30 cm, discurile și tăvălugii asigurând o lucrare de foarte bună calitate.

Am avut plăcerea să conduc tractorul New Holland din seria 7000 în ringul de prezentare, asistată de directorul de marketing al NHR, domnul Florin Țâmpu.

Din seria T7000, New Holland a mai avut un tractor de 225 CP, alături de o semănătoare Pottinger Terasem C6, cu o lățime de lucru de 6 metri. Brăzdarele cu dublu disc sunt montate independent de partea din față, pentru o mai bună uniformitate a suprafeței de semănat. Pottinger produce și utilaje pentru recoltarea furajelor: cositori, mașini pentru răvășit și adunat furajul. Pentru operațiile de erbicidare, a fost supusă atenției publicului o mașină de erbicidat tractată de la Hardi, cu o capacitate de 4.400 litri; aceasta a fost adusă de un tractor New Holland din seria T6000, cu o putere de 140 CP.

De la firma Steyr au fost prezentate două tractoare: unul de 105 CP - un tractor compact, ce realizează lucrări de bună calitate, cu consum de combustibil redus, și unul de 195 CP, cu transmisie continuă automată. Tractorul de 105 CP a avut o semănătoare Pottinger Aerosem 400 cu distribuție pneumatică și lățime de lucru de 4 m; tractorul de 195 CP a fost dotat cu o combinație de trei cositori, în tandem cu discuri de la Pottinger, având o lățime de lucru cumulată de 9 metri, aptă să copieze perfect terenul. Din categoria utilajelor pentru recoltat a fost prezentată combina New Holland CX 8060, cu un motor de 333 CP, cu 6 scuturători. Reglajele se fac automat din cabină. Vârful de gamă pentru combinele New Holland este reprezentat de combina cu două rotoare axiale CR 9090, aceasta stabilind un record neegalat încă - a recoltat 551 de tone de grâu în 8 ore.

IPSO Agricultura, reprezentantul pentru România al firmelor John Deere, Kuhn și Manitou, a prezentat, prin intermediul directorului de zonă, domnul Bogdan Aancuței, o parte din mașinile și utilajele agricole pe care le comercializează:

Tractorul John Deere 6930, cu un plug Kuhn Vari-Master 152, cu 4 corpuri de lucru. Pentru pregătirea solului după arat, se folosește un combinator de 4 metri semipurtat, ce cuprinde modulatoare, tăvălug elicoidal de spart bulgării, combinator tractat de un tractor John Deere 6930, de 163 CP. Semănatul se poate face cu o semănătoare Kuhn Premia 4000, de 4 metri, cu distribuție mecanică, sistem de semănat disc și grapă de acoperire, capacitatea buncărului de sămânță este de 1.080 litri, cu posibilitatea de extindere până la 1.480 litri.

Semănătoarea Premia 4000 a lucrat cu un tractor John Deere 6630, de 137 CP. Mobilizarea solului se poate realiza și cu Kuhn Mixter, compus din ancore, baterie de discuri și tăvălug. Fiind purtat pe 4 metri, pentru acest utilaj este recomandat un tractor cu o putere de 235 CP, John Deere 7830. Acest tractor a avut atașat frontal un echipament de împrăștiat îngrășăminte marca Kuhn, cu o capacitate de 3.000 de litri și o distanță de împrăștiere de 26-36 metri. Au mai fost prezentate tractoare John Deere din seriile 6000 și 5000. Tractoarele care se adaptează cel mai bine zonei sunt cele de 163 CP. John Deere are un raport calitate/preț imbatabil și un randament al investiției optim.

Mihai Bădina, Agroexpert Capital – reprezentantul Challenger pentru România, le-a prezentat invitațiilor tractorul pe șenile MT 765B cu motor de 9 litri Caterpillar, ce dezvoltă o putere de 330 CP, cutie automată, viteză de transport de 40 km/h și capacitate de ridicare de 11,5 tone. Gradul de compactare a solului este foarte mic în cazul acestui tractor datorită șenilelor; suprafața de contact se face pe 3,4 mp, comparabil cu un tractor cu roți duble.

În cadrul evenimentului, gândit ca un regal al tehnologiilor agricole, au fost prezentate, printre altele, tehnologii de fertilizare și erbicidare aplicate pe loturi demonstrative cultivate cu grâu, orzoaică și sfeclă de zahăr. Prezenți la eveiment, reprezentanții de vârf ai companiei BASF au avut ca obiectiv prezentarea rezultatelor obținute pe două loturi demonstrative cultivate în primăvara acestui an, pe care s-au administrat trei dintre fungicidele cuprinse în portofoliul firmei. Vizitatorii au putut observa efectele obținute prin aplicarea fungicidelor Duett Ultra, Tango Super și Alegro (simple sau în diferite combinații - Duett + Duett, Duett + Tango, Duett + Allegro) pe suprafețe cultivate cu diferite soiuri de grâu, precum și diferențele uriașe față de loturile complet netratate.

Stephen Karl, Head of Crop Protection BASF Romania & Bulgaria, și Tiberiu Dima, Sales & Commercial Manager BASF, au menționat planurile de viitor ale BASF în domeniul protecției plantelor, subliniind importanța deosebită pe care o are protecția plantelor în creșterea productivității culturilor. Cei doi au ținut să atragă atenția că BASF susține politica bunei colaborări dintre principalii jucători din domeniul agricol (producătordistribuitor- fermier) ca factor determinant în creșterea profitabilității afacerilor în agricultură.

Persoanele interesate de produsele BASF au putut obține mai multe informații de la standul firmei, unde reprezentanții companiei și-au întâmpinat oaspeții ca niște adevărate gazde, încercând să le ofere o mică oază de răcoare în canicula de afară. Prezența deosebită a companiei BASF la acest eveniment a fost remarcată și de organizatori, care i-au acordat firmei premiul pentru cea mai bună prezență.

Pe cele 6.000 de hectare cultivate, societatea Almos are următoarea structură de culturi: 1.000 ha cereale păioase, 1.000 ha sfeclă de zahăr, 600 ha de rapiță, 1.000 ha de muștar și diferența - orzoaică de bere și secară. Domnul Molodoi, director tehnic, a precizat că, „dintre toate culturile, sfecla de zahăr aduce un profit garantat, având piața de desfacere asigurată.”

„Sfecla de zahăr este considerată una dintre culturile cu profit sigur. Însă, pentru ca acest profit să fie realizat, trebuie îndeplinite anumite cerințe, respectiv o tehnologie modernă, suprafețe mari, comasate, și mecanizare complexă. Un simplu calcul economic arată cât de profitabilă este cultura de sfeclă de zahăr. 60 de tone de sfeclă de zahăr, cu 25 de euro pe tonă, înseamnă 1.500 de euro venituri. Cheltuielile pentru înființarea unui hectar de sfeclă de zahăr, începând de la semănat și ajungând la recoltare, la o tehnologie ultramodernă, sunt cam de 1.300 de euro. Din valorificarea producției se obține, așadar, un profit de 200 de euro. Putem spune că sfecla de zahăr este singura cultură care are profit sigur, fiind, de altfel, singura la care prețul și subvențiile sunt prestabilite. Din necesarul anual de 600 de mii de tone de sfeclă de zahăr pentru țara noastră, după aderarea la Uniunea Europeană a fost alocată o cotă de 104 mii de tone, repartizată celor patru fabrici din țară care mai procesează, în momentul de față, sfeclă de zahăr, din cele 33 existente înainte de Revoluție. Pentru cultivarea sfeclei de zahăr, este nevoie de utilaje specifice, foarte multe societăți făcând investiții pentru achiziționarea de mașini necesare în acest scop. O combină pentru recoltarea sfeclei de zahăr costă 400 de mii de euro, însă ea nu poate fi utilizată decât pentru acest gen de cultură. O producție de 60 de tone la hectar este o țintă realizabilă, dar pentru asta ai nevoie de peste 80.000 de plante la recoltare, cu un conținut al zahărului în rădăcini de 17%, condiții care sunt îndeplinite în țara noastră. Înființarea unui hectar de cultură cu sfeclă de zahăr este echivalentul, la complexitate și investiții necesare, a 5 hectare cultivate cu porumb sau grâu”.

Simona MUNTEANU
revista, agricultura, evenimente, mecanica agricola, zilele campului, new holland, jcb, steyr, pottinger, challenger, basf, john deere, kuhn
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE