REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ziua Câmpului cu Alcedo, Probstdorfer și Yara România

1/6/2024

0 Comments

 
Picture
​Ziua Câmpului de la Modelu, Călărași a ajuns anul acesta la a a XIV-a ediție. Compania Alcedo, alături de Probstdorfer Saatzucht România și Yara România au fost gazde pentru aproximativ 170 de fermieri la Centrul de Procesare-Condiționare Cereale. Platforma de păioase de anul acesta a cuprins atât soiri de grâu consacrate, cât și varietăți noi, plus soiuri de triticale, orz sau orzoaică pentru bere.
Cu o tehnologie care tinde spre minimum tillage și în condiții de precipitații insuficiente, lotul de păioase de la Modelu a demonstrat calitățile genetice și de toleranță la boli ale plantelor de grâu, precum și consecințele unor eventuale erori de tehnologie.
Marian Butoianu, director Alcedo a explicat schema de tratamente aplicate anul acesta la păioase, punctând importanța intervenției în anumite momente cheie din dezvoltarea culturii. ”Pe fond de secetă dăunătorii pot fi mai agresivi și ne prind nepregătiți, iar intervențiile noastre uneori nu se fac la timp sau ne pripim când luăm decizia ce produs să folosim, iar acest lucru are consecințe negative”, a precizat specialistul de la Alcedo.
Marian Butoianu a subliniat necesitatea tratamentelor împotriva insectelor cu produse precum Faster Delta, Faster Gold SC, Faster Magnum sau Mospilan, din primele faze și pe tot parcursul vegetației, funcție de presiunea de atac. Este important ca atunci când avem pulberi umectabile, granule solubile să ținem cont de umiditate care trebuie să fie peste 50% precum și de temperatură 22-23 grade C. Prezența adjuvanților (Hurricane, Vital 90 sau Silwet Star) în tratamentele fitosanitare măresc rezistența acestora la radiațiile solare și ajută la o mai bună dispersie pe frunze.
Dintre fertilizanții menționați de Marian Butoianu, mai ales în condițiile acestei primăveri cu diferențe mari de temperaturi între zi și noapte.
Liviu Gruia, reprezentant Yara, a atras atenția ”că trebuie luat în calcul, la fertilizarea de bază care este cea mai importantă, aplicarea de microgranulate starter deoarece condițiile climatice sunt din ce în ce mai vitrege și mai imprevizibile. Startul face diferența dintre reușită și nereușită, iar cultura este bine să fie răsărită cât mai uniform și mai devreme”.
Ceea ce trebuie discutat este momentul oportun de aplicare a unor îngrășăminte în vegetație și modalitatea de aplicare. Sunt produse precum Yara Mila sau Yara Vita care au conținut mai mare de fosfor, element vital în primele faze de dezvoltare, mai ales în perioada de emitere a perișorilor absorbanți.
”Fertilizați conform necesarului, asta înseamnă analiză de sol. Nu este relevant costul pe tonă al produselor, ci eficiența lor și utilizarea corectă de către plante. Dacă dorim să atingem potențialul genetic al semințelor folosite și să ajungem la calitatea maximă, trebuie un raport echilibrat al nutrienților, în perioada corectă. Dacă nu am fertilizat în toamnă, nu înseamnă că o putem aplica dublu în primăvară”, a mai spus Liviu Gruia.
Același lucru l-a subliniat din nou și Marian Butoianu: ”nu există plantă de cultură fără nutriție. Oricât am face rotații sau aport din leguminoase, trebuie să ținem cont de noțiunea de <export nutritiv al plantelor>, de câți nutrienți are nevoie planta pentru tona de recoltă obținută. Important este să fie echilibrată, fără excese. Cultura de leguminoase înseamnă plus valoare - acel azot organic stabil, care nu migrează”.
În schema de tratament la păioase, gama de fungicide de la Alcedo acoperă toate problemă importante, iar directorul tehnic al companie a atras atenția asupra faptului că de pildă fuzarioza ”este o boală care se previne, nu se combate”. Momentul tratamentului este important, mai ales spre final de cultură sau la soiurile care au o anumită sensibilitate. De asemenea, Ustilago poate apărea în cultură din cauza neuniformității tratamentului și a adâncimii de semănat necorespunzătoare. Marian Butioanu recomandă 2-3 cm, sau 3,5 cm să fie excepție, dar nu mai mult pentru că predispunem sămânța la boli, pierde din energia de creștere și afectează producția. 
Picture
​Grâu și varietăți de nișă la păioase
Cristian Cioineag, reprezentat Probstdorfer a prezentat rezultatele de anul acesta la soiurile de grâu cele mai cunoscute, precum și varietăți noi cu potențial mare de producție și toleranță, alături de cele de orz, triticale și orzoaică pentru bere.
Printre el s-a remarcat Balaton, care până anul acesta a fost singurul soi nearistat din portofoliu, maturitate extratimpurie (în zona Teleorman revine pentru că este stabil în producții, unul dintre soiurile principale în multe ferme din sud), densitatea recomandată este de 400 - 450 de bg/mp.
Maurizio, similar cu Balaton ca maturitate, acumulează 14-14,5% proteină, se remarcă printr-o înfrățire deosebită.
”Toate ale noastre au toleranțe deosebite la boli, ceea ce permit ferestre mai mari la aplicarea tratamentelor fitosanitare. La aceste soiuri Probstdorfer vârful uscat al frunzelor este un marker de rezidență la septorioză, nu semn de boală”, a mai subliniat Cristian Cioineag.
Tamino este semitardiv, unul dintre cele mai productive din paleta companiei, chiar și în condițiile din sudul țării, și cu o foarte ușoară sensibilitate la rugina brună, fiind primul indicator la un eventual atac, dar acest lucru nu afectează producția, a spus reprezentantul Probstdorfer.
Cu talie ceva mai joasă, soiul Monaco, de doi ani în portofoliu, pe lângă toleranțe la boli, are și avantajul că rezistă bine la vânt. Soi aristat, înfrățește primăvara.
Getic, selectat la stațiunea de la Modelu, este soiul de grâu exclusiv în oferta Alcedo care se remarcă printr-o plasticitate foarte mare, (foarte bine vândut pe zona de nord a Moldovei), foarte productiv și cu conținut mare de proteină și gluten.
”Soiurile companiei noastre au fost mereu asociate cu calitatea ridicată pentru panifcație”, a spus Cristian Cioneag, iar soiul Arnold a fost selectat de un mare lanț de fast food pentru a obține chiflele pufoase. Face constant proteină peste 16%, fără o tehnologie specială, având în același timp și conținut foarte mare de gluten.
Laurenzio este soiul de grâu cu talie mai înaltă, suprafață foliară mare și are avantajul de a putea valorifica bine azotul din fertilizările târzii.
Capo este unul dintre soiurile de talie înaltă, pretabile la sistem ecologic, cu capacitate mare de înfrățire, recomandabil pentru zona colinară, submontană.
Tamino este un soi semitimpuriu, cu indice foliar mic, rezistent la secetă, cu producții constante, recomandat pentru zone extracarpatice și Dobrogea.
Picture
​Printre soiurile mai noi, aduse în toamna anului trecut și care va intra în oferta comercială a sezonului următor se numără Zampano – soi aristat, cu stabilitate foarte bună a producțiilor și toleranță la boli, precum și indici de panificație deosebiți ca majoritatea varietăților Probstdorfer.
Aronio este o altă noutate a sezonului, soi timpuriu care datorită proprietăților și a indicilor de panificație (Farinograma, Extensograma, etc.) de excepție a fost introdus în grupa 7 de panificație (grupa 8 fiind maximul), de către Asociația Morarilor din Austria, catalogat cel mai productiv în țara de origine. Din făina sa rezultă un aluat și o pâine foarte bună, chiar dacă valoarea conținutului în proteină este medie, în comparație cu alte soiuri.
Tot printre noutăți se numără grâul dur Auradurum, cu conținut mare de proteină, sticlozitate peste 90%, productiv, adaptat pentru condițiile din sudul și vestul țării.
”Este o categorie cu tendință de creștere în piață”, a apreciat Cristian Cioineag, chiar și în cotațiile de preț.
Teno Dur este tot un grâu durum. În timpul perioadei sale de testare, a dovedit performanțe excelente de producție, apariția foarte timpurie a spicului, maturitate de recoltare timpurie, toleranță bună la rugină și virusuri, precum și indici de calitate excelenți. Caracteristic soiurilor durum în general este o ușoară sensibilitate la bolile spicului, de aceea specialiștii atrag atenția la respectarea tratamentelor.
Kaulos este o varietate de triticale pe care cei de la Probstdorfer o aduc în atenția fermierilor, tot o categorie cu potențial foarte bun de piață. Este productiv, rezistent la secetă, cu plasticitate foarte bună.
Tricanto este nou în portofoliul companiei, cu rezistență foarte bună la iernare și producții ridicate, unul dintre soiurile cu cea mai bună toleranță la boli și în special la infecția cu rugină galbenă, fapt ce îl recomandă și fermierilor care fac producție ecologică.
O tendință de creștere a pieței se remarcă și la soiurile de orz, precum și de orzoaică.
Finola este un orz de toamnă cu 6 rânduri, extratimpuriu, talie înaltă și producție ridicată. Cremona este cel mai nou soi de orz de toamnă cu 6 rânduri ameliorat în de Probstdorfer, caracterizat de o performanță constantă a producțiilor, trăsături agronomice excelente și o greutate hectolitrică foarte bună.
Journey, tot un soi nou de orz de toamnă cu 6 rânduri, semi-timpuriu talia mediu-înaltă, stabilitate producție, cu cea mai bună toleranță la atacul de Ramularia, o boală tot mai prezentă la aceste culturi.
La orzoaică, Probstdorfer are în ofertă soiul Aida, care se pretează și pentru bere și pentru furaj funcție de tehnologie.
Piroska, al doilea an în țară, recomandabil mai ales este pentru zona de centru Se obține un malț de calitate superioară, poate aduce producții deosebite funcție de tehnologie.
Electra este singurul soi de orzoaică de primăvară pentru bere pe care îl comercializă compania austriacă. În alte zone unde clima permite, se poate semăna și din toamnă, de aceea amelioratorii au menționat faptul că poate fi considerat un soi ”umblător”.
La finalul prezentării specialiștii celor trei companii au revenit asupra importanței tratamentelor la sămânță făcute cât mai uniform, a necesarului de fertilizare funcție de cultură și faze de vegetație precum și valorificarea potențialului genetic prin tehnologia aplicată.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE