REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

«Ziua Porumbului», la a IV-a editie

15/9/2013

0 Comments

 
Picture
La 12 septembrie, în comuna Orezu, judeţul Ialomiţa, s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a manifestării „Ziua Porumbului”. Evenimentul, organizat de societatea Elsit, condusă de dl Nicolae Sitaru, a reunit şi de această dată multe firme producătoare de seminţe, care şi-au prezentat cei mai valoroşi hibrizi de porumb din portofoliu.

De la această sărbătoare nu au lipsit nici oficialităţile centrale şi locale, cum ar fi dl Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl Dorel Benu, director general al APIA, dl Adrian Rădulescu, consilier prezidenţial pe probleme de agricultură, şi dl Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Evenimentul a fost deschis de dl Nicolae Sitaru, care a subliniat importanţa alegerii hibridului în economia producţiei.

„Creşterea producţiei se face prin alegerea celor mai buni hibrizi, adaptaţi cât mai bine la condiţiile din ţara noastră în aşa fel încât să ne apropiem de performanţele agricole ale ţărilor membre din UE. Nu putem să ne mândrim cu producţia pe care o obţinem, dar putem învăţa unii de la alţii”, a spus dl Sitaru, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa. Ministrul Agriculturii le-a vorbit fermierilor despre subvenţia pe suprafaţă pentru anul 2013 şi despre intenţiile instituţiei de a acorda de la bugetul de stat suma maximă permisă, de circa 27 euro/ha, la care se adaugă şi subvenţia europeană, de 139 euro/ha.

„M-am angajat în faţa asociaţiilor să negociez cu Ministerul Finanţelor ca în acest an sprijinul să fie la nivel maxim. Nu este uşor, pentru că vorbim de plata complementară pe suprafaţă şi de acele CNDP pe cap de animal care totalizează peste 400 de milioane de euro”, a declarat dl Constantin. Potrivit acestuia, ţara noastră va putea acorda şi în 2014, de la bugetul de stat, plăţi complementare la subvenţia pe suprafaţă.

„Dacă nu am fi obţinut această facilitate, riscam ca din 2014 sprijinul pe suprafaţă să fie mai mic chiar decât cel din 2013. În 2014, România va avea alocat un pachet de 1,4 mld. euro pentru plăţile directe şi acesta va creşte până în 2020 la 1,9 mld euro. În egală măsură, venim cu acel sprijin de la bugetul de stat, de peste 400 mil. euro, dar care va scadea începând cu 2015 până în 2020 şi se va numi ajutor naţional de tranziţie”, a mai precizat ministrul Agriculturii. Din 16 octombrie a.c., agricultorii vor putea cere avans din subvenţia pe suprafaţă.

„Deja am făcut demersurile necesare la nivelul Guvernului şi am împrumutat 2,9 mld. lei pentru a putea plăti avansurile către fermieri”, a spus dl Constantin. Referitor la acciza la motorină, ministrul a afirmat că va depune toate eforturile pentru ca aceasta să fie plătită, dacă nu anul acesta, atunci la începutul lui 2014 şi că discuţiile pe acest subiect se poartă cu Ministerul Finanţelor. La nivel naţional, doar 2% din cei care au depozitat producţiile agricole au beneficiat de certificatele de depozit.

„Problema pe care o întâmpinăm este că băncile nu acordă, pe baza certificatului de depozit, creditul de care au nevoie fermierii şi solicită întotdeauna garanţii suplimentare. Suntem într-o perioadă de consultări şi încercăm să găsim soluţia cea mai bună, astfel încât marea masă de fermieri să beneficieze de această măsură”, a susţinut dl Constantin. Acesta a mai declarat că s-a înfiinţat un fond de microcreditare, util pentru fermierii mici care au nevoie de capital de lucru, prin care se acordă 25.000 de euro, iar garantarea este realizată în proporţie de 80% din Fondul de Garantare. Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR, a adus în discuţie problema preţurilor mici la produsele agricole şi faptul că, deşi nu s-a încheiat campania de recoltare, fermierii sunt nevoiţi să apeleze la băncile comerciale pentru împrumuturi. În cadrul evenimentului, s-a discutat şi despre piaţa internaţională de porumb, iar informaţiile au fost furnizate de dl Ştefan Florescu, director general Cenex Harvest States (CHS):

„În urmă cu doi ani, la nivel mondial recolta de porumb se situa la circa 860 de milioane de tone, iar consumul estimat era de 880 de milioane de tone. Între timp, raportul dintre cerere şi ofertă s-a schimbat. Acum ne aşteptăm la o recoltă de circa 960 de milioane de tone de porumb şi la un consum de 930 de milioane de tone. În cifre, aşteptăm 100 de milioane de tone mai mult faţă de anul trecut, în timp ce consumul la nivel mondial creşte cu circa 60 de milioane de tone faţă de consumul din 2012. La nivelul Mării Negre şi în spaţiul dunărean vorbim de peste 10-15 milioane de tone de porumb în plus faţă de anul trecut. Aşteptăm o recoltă frumoasă în Ucraina, cu un potenţial de export cu 5 milioane de tone mai mare faţă de 2012. Marea Neagră va ajunge să exporte probabil un sfert din ceea ce înseamnă comerţ internaţional cu porumb, adică peste 25 mil. tone.” Firmele producătoare de seminţe au prezentat o paletă largă de hibrizi de porumb, au avut loturi demonstrative astfel încât fermierii să poată vedea modul în care aceştia se prezintă în câmp şi ce producţii promit.

Companiile prezente la „Ziua Porumbului” au fost Pioneer, Euralis, Limagrain, KWS, Monsanto, Maisadour Semences, Caussade Semences, Procera şi RAGT. Din industria produselor de protecţia plantelor a participat compania BASF, iar din cea a tehnicii agricole, firma germană Claas. Pe partea de asigurări, a fost prezentă Groupama, ce ocupă poziţia de lider pe piaţa asigurărilor agricole din România. Conform reprezentanţilor societăţii, în anul agricol 2012-2013, Groupama a eliberat poliţe de asigurare pentru circa 600 mii hectare teren agricol.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, vegetal, evenimente, ziua porumbului 2013
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE