REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ziua Porumbului, la a V-a ediţie

15/9/2014

0 Comments

 
Picture
La data de 11 septembrie a.c. a avut loc evenimentul „Ziua Porumbului“, ajuns la cea de-a V-a ediţie, desfăşurat în localitatea Orezu, judeţul Ialomiţa, la ferma vegetală Elsit, administrată de dl Nicolae Sitaru.
Picture
Ca şi în ceilalţi ani, evenimentul, organizat în colaborare cu firme de renume din domeniul producerii de sămânţă, protecţiei plantelor, tehnicii agricole, asigurării şi finanţării s-a bucurat de prezenţa unui număr impresionant de fermieri, precum şi de reprezentanţi oficiali. Ministrul Agriculturii, dl Daniel Constantin, a dat curs invitaţiei, a vorbit cu reprezentanţii companiilor participante şi, la final, a dorit să se adreseze agricultorilor veniţi la această manifestare de mare anvergură.

„Mă bucur foarte mult că sunteţi într-un număr mai mare decât anul trecut la acest eveniment, care prinde deja tradiţie. Îl felicit pe dl Sitaru că duce la excelenţă, an de an, din punct de vedere al organizării, acest eveniment. România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al producţiei şi suprafeţei cultivate cu porumb, cu aproximativ 2,5 milioane ha. Dar există şi lucruri mai puţin bune şi anume că nu suntem pe primul loc în privinţa producţiei obţinute la hectar. Franţa, care ocupă locul doi din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, este pe primele locuri în ceea ce priveşte producţia la hectar, care este dublă faţă de cea a României.

Astăzi am văzut foarte mulţi hibrizi noi, ce pot creşte productivitatea, dar şi tehnologii care aduc avantaje din punct de vedere al costurilor de producţie, astfel încât să crească producţia, dar şi profitul pe care îl obţin fermierii. Primul produs exportat în primele 6 luni ale acestui an este porumbul. Este un lucru bun, dar în egală măsură există şi reversul medaliei: exportăm porumb în loc să-l introducem în lanţul de producţie, să-l ducem către zootehnie şi să exportăm valoare adăugată”, a afirmat dl Constantin. Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR, a profitat de prezenţa ministrului Agriculturii pentru a solicita îmbunătăţirea conţinutului Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi ca repartizarea fondurilor să se realizeze în funcţie de importanţa măsurilor, astfel încât sectorul agricol să devină performant. Acesta a mai afirmat că, deşi anul  agricol 2014 este, per ansamblu, unul bun, preţurile obţinute la valorificarea recoltelor au fost mici, ceea ce nu a permis acoperirea cheltuielilor de producţie.

„În calitate de fermier sunt mai necăjit anul acesta, pentru că veniturile pe care le voi obţine sunt mult mai mici decât cele din 2013. Preţurile de valorificare la grâu şi porumb au aceeaşi valoare ca în urmă cu 10 ani, însă motorina era atunci 2,15 lei/litru. Este din ce în ce mai greu să faci performanţă şi de aceea sperăm că măcar fondurile repartizate în cadrul PNDR să ne ajute să performăm”, a spus dl Baciu. Un alt oaspete important la eveniment a fost dl Christian Pees, preşedinte al COGECA şi al Grupului Euralis Semences. Mesajul acestuia pentru fermierii români a fost acela de a „stăpâni inovaţia“, astfel încât România să-şi poată valorifica potenţialul agricol de care dispune, fiind unul dintre cei mai mari din Uniunea Europeană. Totodată, a încurajat agricultorii să se asocieze, afirmând că „oricât de mare este un fermier în ţara lui, el rămâne mic în faţa pieţelor cărora trebuie să le facă faţă“. Domnul Pees a mai declarat că România, având în vedere importanţa sa agricolă, ar trebui să fie mai bine reprezentată la Bruxelles, acolo unde se iau decizii legislative la nivel european, şi a invitat asociaţiile fermierilor români să se alăture organizaţiei COGECA.

La „Ziua Porumbului“, agricultorii au putut afla de la cele 13 companii producătoare de seminţe ultimele inovaţii genetice la cultura porumbului. Au primit informaţii referitoare la potenţialul de producţie al hibrizilor, despre toleranţa la secetă, precum şi despre rezistenţa la atacul bolilor specifice. Printre firmele din acest domeniu enumerăm Pioneer, Euralis Semences, Syngenta, Limagrain, Bayer, KWS, Monsanto, RAGT, Procera, Maisadour Semences, Caussade Semences şi INCDA Fundulea. Cu un stand propriu a fost prezentă şi Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR), care pledează pentru utilizarea de către agricultori a seminţelor certificate, în scopul creşterii producţiei agricole din ţara noastră. În premieră, la această ediţie a participat Institutul de Fitotehnie „Porumbeni“, din Republica Moldova, care este creatorul mai multor hibrizi de porumb şi care ocupă o pondere importantă pe piaţa moldovenească. Suprafaţa cultivată cu porumb în Republica Moldova este de circa 500 mii de hectare.

Compania BASF le-a prezentat agricultorilor scheme de tratament la cultura porumbului, astfel încât aceasta să aibă o stare fitosanitară bună pe tot parcursul vegetaţiei, pentru a avea certitudinea obţinerii unor producţii mari şi de calitate. Din domeniul tehnicii agricole s-au remarcat firmele MEWI, General Leasing, Valrom Exim şi Claas, care au avut fiecare câte un stand generos pentru a expune maşini agricole performante, de ultimă generaţie. „Ziua Porumbului“ a fost şi anul acesta un succes, în cadrul căruia agricultorii au putut afla ce soluţii genetice şi tehnice pot aplica pentru a-şi maximiza profiturile.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE