REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ziua Porumbului la Iaşi - un eveniment al fermierilor pentru fermieri

15/10/2018

0 Comments

 
Picture
La începutul lunii octombrie a.c, în judeţul Iaşi s-a desfăşurat prima ediţie a evenimentului „Ziua Porumbului“ - o replică a binecunoscutei manifestări din sudul ţării, care are loc de mai bine de opt ani în localitatea Orezu, judeţul Ialomiţa, pe terenurile fermierului Nicolae Sitaru (n.r. - anul acesta a fost anulată ca urmare a unei hotărâri a Centrului de Combatere a Bolilor, din cauza prezenţei pestei porcine africane în regiune).
Platforma demonstrativă din Iaşi a fost organizată de Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Iaşi (ACCPT), cu sprijinul Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), iar gazda a fost Gheorghe Cozma, administratorul societăţii Agro Ilmar, din localitatea Târgu Frumos. Lotul demonstrativ a cuprins 39 de hibrizi de porumb, aparţinând atât companiilor internaţionale Corteva Agriscience, Syngenta, Donau Saat, KWS Seminţe, Caussade Semences, Dekalb, cât şi institutelor naţionale INCDA Fundulea şi SCDA Turda. Protecţia fitosanitară a porumbului a fost realizată de Syngenta, cu ajutorul erbicidelor Gardoprim Plus Gold şi Elumis, iar nutrienţii au fost asiguraţi de producătorul de îngrăşăminte chimice CICh-Năvodari, cu produsele Cerealfos şi Uree NG, aplicate la semănat. Cerealfos este un îngrăşământ solid granulat pe bază de fosfor, inovator datorită prezenţei în compoziţie a Amesal 200N - un polimer de sinteză de ultimă generaţie care protejează fosforul prin evitarea creării de fosfaţi insolubili, iar îngrăşământul solid granulat Uree NG conţine o mare cantitate de azot sub formă ureică, fiind pelicularizat cu inhibitorul N-Guard. Densitatea folosită în câmpul demonstrativ a fost de circa 70.000 plante/ha, iar fertilizarea a constat în administrarea a 90 kg s.a. fosfor şi 180 kg s.a. azot. Alături de companiile semincere, la eveniment au participat, în calitate de expozanţi, firme din domeniul asigurărilor, tehnicii agricole, protecţiei plantelor, fertilizanţilor etc. Iniţiativa agricultorilor ieşeni are ca scop promovarea, susţinerea şi încurajarea culturii de porumb în România. „Având în vedere faptul că abaterile climatice sunt din ce în ce mai prezente şi se manifestă extrem, ne orientăm spre culturile care dau randament, iar porumbul ne garantează an de an un venit minim. În plus, nu este o cultură costisitoare comparativ cu altele şi îţi asigură stabilitate în veniturile fermei“, a afirmat fermierul Gheorghe Cozma, care cultivă anual circa 400 ha de porumb, dintr-un total de 1.200 ha. Conform acestuia, platforma demonstrativă, organizată pe o suprafaţă de 30 ha, are scopul de a permite observarea modului în care hibrizii de porumb se manifestă în condiţiile specifice zonei. „Avem 39 de hibrizi de porumb, semănaţi în două reprize, cu două fertilizări fiecare, iar recoltările s-au făcut la fiecare hibrid în parte. Per ansamblu, am avut rezultate bune, producţiile situându-se între 10 şi 15 t/ha, cu diferenţe de la un hibrid la altul. Fiecare firmă s-a prezentat cu câte cinci hibrizi de porumb, încadraţi în grupele 280 până la 450 FAO. Desigur că hibrizii cu o perioadă lungă de vegetaţie dau producţii mai mari, însă există riscul recoltării cu umidate mare, ceea ce presupune costuri suplimentare cu uscarea. În fermă cultivăm hibrizi din grupa 300 până la 380 FAO, pentru a avea garanţia ca nu vom avea umiditate mare a boabelor“, a mai spus Cozma.

Apel la unire

Evenimentul a fost organizat de fermieri pentru fermieri, în ideea ca aceştia să observe avantajele geneticii fiecarui hibrid de porumb în parte. ACCPT Iaşi, organizatorul acestei manifestări, a fost constituită abia anul trecut, numără 42 de membri, iar suprafaţa totală pe care o cultivă este de circa 30.000 ha. Emil Teofil Bălteanu, preşedintele asociaţiei, pledează pentru unirea fermierilor astfel încât aceştia să se poată bucura de o putere mai mare în negocierile cu furnizorii de inputuri agricole, cu comercianţii de cereale etc. „Unirea este cea care poate să dea putere unei entităţi formate din mai multe persoane şi pare să uităm acest lucru pentru că, fiind divizaţi, pierdem cu toţii. Unirea este cea care ne dă echilibru şi certitudinea că o entitate poate să supravieţuiască şi, mai mult, să se dezvolte. Câştigăm forţa de a negocia pentru un număr mai mare de fermieri, de la modul în care se achiziţionează inputurile sau se vinde ceea ce producem, pentru că vedem cum costurile de producţie au crescut în timp ce preţurile de valorificare au rămas aceleaşi. Nu putem spune că ne putem dezvolta în felul acesta. Al doilea câştig al asocierii este transferul de informaţii şi faptul că învăţăm unii de la altii. De asemenea, avem o forţă mai mare în negocierile cu autorităţile statului: Ministerul Agiculturii, al Transporturilor, al Învăţământului etc.“, a afirmat preşedintele ACCPT Iaşi, care deţine o fermă vegetală în localitatea Voineşti şi este de părere că trebuie să ai „o relaţie de prietenie cu pamântul, să-i asculţi nevoile pentru a-l ajuta să producă“. Un alt partizan al formelor asociative în agricultură este şi Arnaud Perrein, preşedintele APPR, care le-a vorbit fermierilor prezenţi la „Ziua porumbului“ despre necesitatea organizării fermierilor români pentru a avea o mai bună reprezentare a intereselor lor la Bruxelles, acolo unde se dau multe dintre directivele cu impact asupra sectorului. „Trebuie să fim acolo, să explicăm că avem probleme cu Tanymecus, că avem nevoie de OMG sau de glifosat“, a spus acesta. În plus, reprezentantul asociaţiei a făcut apel la impunerea unei cotizaţii profesionale pe care s-o plătească toţi fermierii, organizaţia căpătând astfel şi putere financiară.  „Fără implicare, problemele noastre, ale fermierilor, vor rămâne nerezolvate“, a susţinut şi Nicolae Sitaru, prezent la demonstraţia de la Iaşi.

Pledoarie pentru neonicotinoide

Manifestarea din Moldova s-a bucurat de interes, având în vedere că în regiune campania de recoltare se află în plină desfăşurare. Au fost prezenţi şi fermieri de top din agricultura românească, precum Lucian Buzdugan, Liviu Bălănici, Vasile Lungu etc. În cadrul evenimentului, Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricost Insula Mare a Brăilei, a prezentat rezultatele testelor efectuate în exploataţie la culturile de porumb şi floarea-soarelui, în lipsa tratării seminţelor cu substanţe neonicotinoide. „În anii în care la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai în sudul şi sud-estul României se înregistrează temperaturi ridicate, lipsite de precipitaţii (condiţii favorabile atacului de Tanymecus dilaticollis), culturile de porumb şi floarea-soarelui pot fi compromise în totalitate dacă seminţele utilizate la înfiinţarea culturilor nu sunt tratate cu un neonicotinoid omologat. Toate forţele interesate (producători agricoli, organizaţii profesionale, ASAS, institutele de cercetare, cu susţinerea MADR) trebuie ca din timp să solicite o derogare specială pentru România pentru prelungirea utilizării neonicotinoidelor până la apariţia unei soluţii viabile şi eficiente de combatere a acestui dăunător atât de agresiv – Tanymecus dilaticollis. Suprafaţa ce poate astfel fi compromisă este de peste un milion de hectare (50% din suprafaţa cultivată cu porumb în România)“, a declarat Buzdugan.

O platformă demonstrativă folositoare

Agricultorii ieşeni au avut ocazia să vadă în platforma demonstrativă din comuna Balş o colecţie de hibrizi de porumb de la opt companii/institute producătoare de seminţe şi să compare modul în care aceştia s-au comportat, în condiţii similare de tehnologie.

De la Dekalb, fermierii au observat varietăţi cu maturităţi relative adaptate zonei. Maturitatea relativă (RM) este dată de numărul de zile cu temperaturi biologic active, de la răsărire până la maturitatea fiziologică (apariţia punctului negru). Dintre hibrizii Dekalb care au performat în lotul demostrativ amintim trei, cu următoarele producţii: DKC 4670 (96 RM) - 14.042 kg/ha, DKC4943 (99 RM) - 13.756 kg/ha şi DKC5068 (100 RM) - 13.669 kg/ha. „De reţinut este faptul că brandul Dekalb înseamnă inovaţie şi performanţă. De fiecare dată a reuşit să se diferenţieze şi să valideze performanţa hibrizilor. În fiecare an venim cu noutăţi, iar anul acesta am lansat trei hibrizi semitardivi şi tardivi pe piaţa românească. O altă noutate este tratamentul industrial al seminţelor, la hibrizii nou lansaţi, care combină un produs de protecţie cu un biostimulator“, a declarat Daniel Stanciu, director de marketing Dekalb pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. Hibrizii Dekalb au reuşit performanţa de a ocupa toate cele trei poziţii ale podiumului la varianta Clasică - cea mai bună producţie cantitativă. La această categorie, au fost recoltaţi 35 de hibrizi de la opt companii participante. Podiumul pentru varianta Clasică a fost ocupat în totalitate de către hibrizii Dekalb. Astfel, locul 1 i-a revenit hibridului DKC4670, care a avut o producţie de 14.042 kg/ha la STAS, la o densitate de 70.000 de boabe la semănat/ha pe terenurile neirigate din Târgul Frumos. Locurile 2 şi 3 pe podiumul celor mai productive seminţe de porumb au revenit tot mărcii Dekalb, pentru hibrizii DKC4943, cu o producţie 13.756 kg/ha şi DKC5068 cu o producţie de 13.669 kg/ha. „În cadrul acestui eveniment am reuşit să facem diferenţa şi să validăm capacitaţile de producţie a celor cinci hibrizi DEKALB - DKC3969, DKC4351, DKC4670, DKC4943 şi DKC5068 cu care am participat. Performanţa, stabilitatea producţiei şi pierderea rapidă a apei la maturitate sunt principalele caracteristici ale hibrizilor din portofoliul Dekalb. Pe lângă genetica excepţională, Dekalb oferă, începând din această toamnă, şi o serie de soluţii care vin în ajutorul fermierilor care vor să îşi crească profitabilitatea culturii de porumb. Este vorba despre Acceleron, cel mai nou tratament al seminţelor, şi Field View, soluţia digitală de analiză şi evaluarea a culturilor din fermă. Toate acestea demonstrează angajamentul Dekalb pentru inovaţie şi pentru identificarea celor mai bune soluţii pentru fermierii români“, menţionează Daniel Stanciu, director de marketing şi strategie Monstanto România. Echipa Dekalb a participat în cadrul competiţiei „Ziua Porumbului“ de la Iaşi cu cinci hibrizi (DKC3969, DKC4351, DKC4670, DKC4943 şi DKC5068) cu maturităţi între grupele extratimpuriu la semitardiv 89100RM adaptate pentru zona Moldovei.

Din partea companiei Syngenta a vorbit Ionuţ Nae, manager de produs pe cultura de porumb. „În această platformă avem mai mulţi hibrizi, o parte lansaţi anul acesta, sub umbrela conceptului Artesian, care reuneşte hibrizi ce gestionează mai bine şi mai eficient resursele de apă din sol şi dovedesc că sunt performanţi, pe grupele lor de maturitate. De exemplu, din grupa hibrizilor timpurii, adică până în 340 FAO, îl avem pe SY Orpheus, care a realizat o producţie de 13.423 kg/ha. Un alt hibrid, care se pretează bine în această zonă, este SY Zephir (340 FAO), un hibrid consacrat, lansat în urmă cu trei ani, dar care confirmă continuu prin rezultatele obţinute (în platformă a realizat o producţie de 13.809 kg/ha). În 2018 am lansat conceptul Artesian - cu doi hibrizi, dar de anul viitor vom avea cinci, din grupele de maturitate 270 până la 490 FAO. Premeo va fi unul dintre ei. Acesta se pretează pentru a fi semănat la densităţi ridicate - peste 68 mii plante recoltabile/ha, în cultura neirigată. (Premeo a realizat în câmpul demonstrativ 12.013 kg/ha.) Pe lângă productivitate şi viteza rapidă a pierderii apei din boabe, o altă caracteristică importantă pe care fermierii trebuie să o aibă în vedere atunci când aleg un hibrid este şi toleranţa ridicată la bolile tulpinii şi ştiuletelui“, a menţionat specialistul companiei. Alţi hibrizi Syngenta prezentanţi în platforma demonstrativă au fost Chorintos (300 FAO) şi Cobalt (340 FAOº, cu producţii de 12.422 kg/ha, respectiv 12.643 kg/ha.

Genetica germană KWS a performat şi în această locaţie, iar Ion Voinea, director produs KWS Seminţe România, a declarat că lotul demonstrativ a reuşit să dea o imagine corectă asupra valorii hibrizilor de porumb, pentru că din cele două loturi cu recoltare unul chiar a avut valoare statistică deoarece densităţile nu au fost alterate de răsărirea deficitară din primăvară. În această platformă, KWS Bellavista (330 FAO) a realizat o producţie de 11.975 kg/ha: „Hibridul nu a arătat tot ce poate deoarece anul nu s-a pliat pe hibrizii cu toleranţă deosebită la secetă pentru că am avut precipitaţii suficiente. Într-un an secetos, KWS Bellavista ar fi strălucit mai mult decât a făcut-o anul acesta.“ Unul dintre cel mai bine adaptaţi hibrizi ai companiei şi 100% românesc, deoarece a fost obţinut la staţiunea de cercetare din Alexandria, judeţul Teleorman, este KWS Karpatis (340 FAO). Recolta asigurată de acesta a fost de 12.746 kg/ha. Un hibrid intensiv, care răspunde bine în cazul tehnologiilor ridicate, este KWS Smaragd (350 FAO), iar producţia realizată a fost de 13.372 kg/ha. KWS Kashmir (370 FAO), un hibrid „misterios“ deoarece realizează producţii mai mari decât promite vizual, a obţinut în câmpul demonstrativ o producţie de 13.470 kg/ha, „Kapitolis (410 FAO), cu o producţie de 13.749 kg/ha, este campionul nostru anul acesta pe grupa lui de maturitate. La Orezu a ieşit pe primul loc în ambele loturi, luând în considerare grupa de maturitate 400-449 FAO. Hibridul îşi dovedeşte nu doar performanţa, ci şi adaptabilitatea“, a mai afirmat Voinea. Conform acestuia, o analiză corectă este cea care compară hibrizii între ei, pe grupe de maturitate şi ţinând seama de tehnologia aplicată. „Din păcate, am văzut în presa agricolă anumite analize în care s-au făcut medii de producţie pe companii, ceea ce este inadecvat pentru că fermierii nu cultivă companii, ci hibrizi. În ferme se cultivă 1-3 hibrizi de la companii diferite, dar care se adapteză foarte bine. Cei care vor vizita lotul trebuie să se interseze de tehnologia aplicată, deoarece hibrizii de înaltă performanţă au anumite nevoi. Agricultorii trebuie să-şi optimizeze tehnologia de cultivare a porumbului şi să aleagă hibrizii care se potrivesc cel mai bine condiţiilor din fermele domniilor lor“, a mai spus reprezentantul KWS Seminţe România.

Constantin Iancu, responsabil dezvoltare Caussade Semences România, ne-a prezentat cei cinci hibrizi cu care compania franceză a fost prezentă la eveniment, susţinând că Kamponi CS (330 FAO), introdus în oferta comercială în 2015, este un hibrid care a confirmat în toate zonele unde a fost cultivat, situându-se în top pe segmentul lui de maturitate. În această locaţie a realizat o recoltă de 12.742 kg. Loubazi CS (350 FAO) este cel mai bine vândut hibrid de porumb al companiei, realizând în platformă o producţie de 11.575 kg/ha. „La Orezu, a ieşit lider pe segmentul lui de maturitate.“ Un alt hibrid prezentat, cu potenţial foarte bun de producţie, a fost Basmati CS (380 FAO), cu o producţie de 13.729 kg/ha. „De la colegi ştiu că la limita cu judeţul Neamţ, în ultimii doi ani, acest hibrid a înregistrat producţii foarte bune. Anul trecut a realizat circa 16 tone/ha, la STAS, în condiţiile în care cultura a fost atacată de Ostrinia, în proporţie de 25%. Şi anul acesta se aşteaptă producţii mari.“ În câmpul demonstrativ, Caussade Semences a fost prezentă şi cu doi hibrizi noi, aflaţi în testare, respectiv Furti CS (360 FAO) - 11.844 kg/ha şi Palizi CS (400 FAO) - 13.280 kg/ha. În plus, reprezentantul firmei ne-a explicat conceptul HiCorn, lansat anul acesta pe piaţa românească. „Acest concept constă în asocierea a doi hibrizi de porumb, de maturităţi diferite, cu linii genetice diferite, dar 100% Caussade Semences. Hibrizii sunt semitimpurii, între 350 şi 400 FAO, şi compatibili. Compatibilitatea se obţine foarte greu, în ultimii 10 ani am făcut o serie de teste cu foarte mulţi hibrizi, iar în România avem 80 ha de microparcele pe care desfăşurăm activitatea de cercetare. Acest concept asigură obţinerea unor producţii mai bune în condiţii de secetă. Cei doi hibrizi nu se vând separat“, a susţinut Iancu. (În condiţii de secetă, paniculul apare mai devreme decât mătasea şi există riscul ca un hibrid să nu polenizeze. Pentru asta există al doilea hibrid.)

Alina Volintiru, director de vânzări şi marketing Donau Saat România, a precizat că varietăţile companiei sunt adaptate condiţiilor din România şi o caracteristică importantă a acestora este pierderea rapidă a apei din boabe la maturitate. „Suntem prezenţi cu cei mai timpurii şi cei mai tardivi hibrizi din platformă, respectiv Danubio (260 FAO) şi Agroking (510 FAO). Danubio este foarte bine adaptat zonei Moldova, având o caracteristică apreciată de fermierii de aici - aceea de a fi pretabil pentru obţinerea de mălai. Am adus hibrizii cei mai bine vânduţi pe fiecare grupă de maturitate. O caracteristică importantă a lor este pierderea rapidă a apei din boabe la maturitate. Hibridul Dobroto (360 FAO) a avut la recoltare o umiditate de 12,8%, iar AgroKing, aflat la graniţa între 490 şi 510 FAO, a avut 19,6%, deci un procent bun pentru grupa sa. Foarte bine adaptat şi vândut este şi Ardenno (320 FAO). Ne prezentăm şi cu un hibrid nou, Ilustrado, ce face parte din grupa de maturitate 350-400 FAO şi este alternativa la Dobroto, care este un hibrid mai robust şi cu toleranţă ridicată la secetă. Noul hibrid este mai intensiv şi are nevoie de toate verigile tehnologice (apă, îngrăşăminte chimice etc.) pentru a performa“, a spus Volintiru.

Ionuţ Neştian, director de vânzări Corteva Agriscience pe zona de nord-est, a menţionat că producţiile obţinute de hibrizii Pioneer s-au situat între 12 şi 13 t/ha, însă varietăţile au realizat recolte mai bune în diferite ferme din judeţ. „Unul dintre plusurile hibrizilor noştri este răsărirea mai timpurie cu 4-5 zile faţă de concurenţă şi aici s-a văzut acest lucru, însă, din păcate, am avut şi atac de Tanymecus, care a afectat densitatea şi nu am mai recoltat doi dintre hibrizii cu care suntem prezenţi. Un alt avantaj al geneticii Pioneer este toleranţa crescută la secetă şi cota de piaţă a crescut odată cu lansarea hibrizilor AQUAmax. Cred că cea din urmă caracteristică este pe locul 2 ca importanţă, după potenţialul de producţie. 2018 este un an foarte bun pentru cultura de porumb, avem clienţi care au obţinut cu hibrizi Pioneer producţii de 17-18 t/ha, la umiditate STAS.“ Hibrizii Pioneer cultivaţi în platformă au fost P9415 (340 FAO), P9757 (370 FAO), P9911 (410 FAO), P9903 (360 FAO) şi P9241 (330 FAO).

INCDA Fundulea a fost prezentă la „Ziua Porumbului“ cu cinci creaţii autohtone. „Participăm cu hibrizii Oituz şi Paltin, care se cultivă foarte mult în zona Moldovei, în special pe Valea Siretului, dar avem şi hibrizi «vârf de lance» ai institutului, şi anume F 376 şi Olt, care sunt mai vechi, sunt productivi, dar pierd mai greu apa din boabe, însă lucrăm la îmbunătăţirea acestei caracteristici. Hibridul semitardiv F 423 este cea mai nouă creaţie a INCDA Fundulea şi este semisticlos, ceea ce îl face pretabil pentru obţinerea de mălai grişat. Producţia pe care o asigură, neirigat, este de până la 11,5 t/ha, la umiditatea STAS, de 14%“, a precizat dr. ing. Grigore Oprea, şef laborator producere de sămânţă INCDA Fundulea.

Din partea SCDA Turda, informaţiile ne-au fost furnizate de Ana Popândean, şef de laborator în cadrul laboratorului de ameliorare porumb. Turda 165 (270 FAO) a realizat o producţie de 9,2 t/ha la umiditatea de 15,2%, Turda 201 (340 FAO) - 9,4 t/ha (14,8%), Turda 332 (380 FAO) - 10,4 t/ha (15,1%), iar Turda 344, omologat anul trecut, din grupa 380 FAO, 9,5 t/ha.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE