REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ziua porumbului la Orezu - ediția a XIII-a

15/9/2022

0 Comments

 
Picture
​Fiecare an agricol este diferit, astfel că nici 2022 nu a făcut excepție. Condițiile dificile, cum ar fi lipsa precipitațiilor și temperaturile crescute, și-au spus cuvântul asupra producțiilor realizate în acest an. 
​Dacă la ediția precedentă a „Zilei Porumbului” de la Orezu, județul Ialomița, recoltele au variat de la 7,9 t/ha până la 12,9 t/ha, anul acesta ele s-au situat între 2,5 și 6 tone/ha, în funcție de grupa de maturitate și performanța genetică.
Manifestarea a fost organizată pe data de 8 septembrie de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) în colaborare cu ferma Elsit și a fost cuprinzătoare, fermierii putând vedea comportamentul hibrizilor prezentați de cele 11 companii și institute producătoare de semințe.
Genetica variată, furnizată de Bayer, Expert Agribusiness, INCDA Fundulea, KWS România, LG Seeds România, Lidea România, RAGT Semences, RWA Raiffeisen Agro România, Syngenta, Saaten Union România și SCDA Turda, le-a permis fermierilor să își facă o opinie referitoare la adaptabilitatea și răspunsul hibrizilor la condițiile pedoclimatice întâlnite în zonă.
Hibrizii din platforma demonstrativă au fost semănați pe data de 6 aprilie, iar nivelul precipitațiilor din aprilie până în luna august a fost de 146,6 mm. Nivelul de stres termic și hidric a fost ridicat încă de la formarea elementelor de productivitate, polenizare și finalizând cu umplerea boabelor.
Înainte de semănat s-a administrat TerraCalco 95 (98% CaO), în doză de 400 kg/ha, precum și uree N 46%, în cantitate de 110 kg/ha.
La semănat s-a administrat DAP 18:46:0, în normă de 100 kg/ha, iar în vegetație s-a fertilizat cu azotat de amoniu (N 34%), în doză de 150 kg/ha.
 
De 13 ani, Bayer Crop Science România este partenerul principal al evenimentului „Ziua Porumbului Orezu”, asigurând și programul de protecție a loturilor demonstrative.
În postemergență timpurie s-a efectuat un tratament cu erbicidul Adengo 465 SC, în doza de 0,4 l/ha, iar în postemergență buruienile au fost combătute cu produsele Equip (2 l/ha), și Laudis OD 66 (2,2 l/ha).
 
Multe companii au venit cu hibrizi noi, cu caractere îmbunătățite în ceea ce privește producția, capacitatea de a pierde rapid apa din boabe la maturitate, toleranța la secetă și arșiță etc.
De exemplu, KWS România are în paleta sa comercială hibrizi ameliorați în țara noastră tocmai pentru a răspunde condițiilor specifice întâlnite aici.
„80% din hibrizii din portofoliul nostru sunt creați și ameliorați în România și practic adaptați condițiilor locale. Ultimii ani, cu secetă și arșiță, ne-au forțat să investim în direcția obținerii de producții stabile în aceste condiții. Desigur că avem și o grupă de hibrizi ce asigură producții ridicate în condiții de tehnologie intensivă.
Ne bucurăm că suntem din nou prezenți la eveniment mai ales că anul acesta împlinim 20 de ani de activitate în România iar pentru noi este, în același timp, emoționant, pentru că am început de aici, din județul Ialomița”, a afirmat Doriana Nițu, director general al companiei.
Picture
​Compania franceză RAGT, cu peste 100 ani de existență, din care 50 de ani de experiență în crearea de hibrizi de porumb, a fost prezentă și la ediția din acest an a „Zilei Porumbului Orezu”.
Cei 6 hibrizi cultivați în lotul demonstrativ fac parte din grupele FAO 340, 360, 370, 390, 420 și 440, sunt noi, omologați și înscriși recent în Catalogul european și au un bun potențial de producție.
RGT Alexx este de exemplu, cel mai nou hibrid din portofoliu. Un hibrid de top, care a performat în condițiile pedoclimatice de la Orezu, este RGT Darkness (FAO 390), realizând o producție de 5.642 kg/ha.
 
Programul evenimentului a cuprins o dezbatere la care a luat parte și Petre Daea, ministrul Agriculturii, care a reiterat încă o dată necesitarea repunerii în funcțiune a sistemelor de irigații în România și a precizat că până în 2027 suprafața ce poate fi irigată trebuie să crească la 2 milioane de hectare, iar pentru aceasta se vor aloca 1,5 mld euro.
O altă măsură amintită de oficial a fost cea referitoare la combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor, precum și importanța înființării perdelelor forestiere de protecție.
Nu în ultimul rând, Daea a declarat că România are asigurată cantitatea de grâu necesară pentru consumul intern, dar și disponibilități pentru export. Aceiași situație se înregistrează și la floarea-soarelui și porumb.
„Cea mai afectată cultură în acest an a fost porumbul - aceasta are o importanță deosebită pentru țară dacă ținem cont de suprafața cultivată în România dar vom avea suficient porumb pentru nevoile interne.
Desigur că avem o cantitate mai mică pentru export, cunoscându-se că Romania este o țară cu potențial în domeniul agricol și în mod deosebit în producția de cereale, situându-se printre primele 10 țări exportatoare ale lumii. În acest an cantitatea exportată va fi mai mică dar putem fără probleme face față nevoilor țării.”
 
În cadrul discuțiilor a luat cuvântul și Theodor Ichim, vicepreședinte al APPR, care a afirmat că pe lângă reabilitarea sistemelor de irigații, ministerul trebuie să vină cu măsuri complementare care privesc cercetarea și înființarea de perdele forestiere.
„Aș dori să smulg de la ministrul Agriculturii promisiunea că va iniția măsuri benefice astfel încât agricultura românească să funcționeze la potențialul ei, pentru că suntem o putere în Europa și putem să fim cea mai mare putere agricolă din UE”, a afirmat reprezentantul organizației.
 
Arnaud Perrein, unul dintre fondatorii APPR, a susținut că profesionalismul în agricultură este strâns legat de educație.
„România este o țară profund agricolă, cu un potențial uriaș, dar importă cartofi din Franța, morcovi din Olanda și dăm vina pe nivelul subvențiilor pe care îl au, dar nu este adevărat, totul pornește de la educație și de aceea noi avem mare nevoie de școli profesionale, de ingineri care sunt cu adevărat agricoli pentru că vedem în România că sunt ingineri care nu au făcut măcar o zi de stagiu într-o fermă. Este scandalos!
Noi avem nevoie de oameni pregătiți pentru meseriile din întregul lanț. Facem grâu, dar importăm biscuiți și toată valoarea adăugată rămâne în alte țări. Nu mi se pare normal că nici până astăzi nu conștientizăm această problemă.
După mine aceasta este cheia succesului în România”, a afirmat fermierul.
 
Referitor la platforma demonstrativă de la Orezu, Mihai Gheorghe, director de vânzări al Bayer România, a declarat că în mod paradoxal cea mai mare producție a fost înregistrată la un hibrid tardiv. „De regulă în anii secetoși, cu temperaturi ridicate, hibrizii timpurii sunt cei care performează mai bine însă condițiile climatice din acest an, respectiv ploile puține care s-au suprapus cu fenofazele de dezvoltare ale hibrizilor tardivi au condus la obținerea unor producții mai bune. Consider că avem o lecție de învățat și anume să repartizăm riscul de secetă și în ferme să se semene cel puțin trei hibrizi de porumb din grupe diferite de maturitate.”
Așadar, hibridul care a obținut cea mai mare producție în lotul demonstrativ de la Orezu a fost DKC 5810 (FAO 450 – 490), care a dat 6.056 kg/ha. În această grupă de maturitate pe locul doi s-a situat HiCorn 450, iar pe locul trei DKC 5709 – ambii hibrizi realizând o recoltă de 5.612 kg/ha.
În grupa FAO 400 – 449, primii trei hibrizi, după producțiile asigurate, au fost: DKC 5016 (5.978 kg/ha), RGT Huxxo (5.202 kg/ha) și SC4140 (SY Fabio), cu 5.141 kg/ha.
Top 3 în clasamentul hibrizilor din grupa FAO 350 - 399 este următorul: Gloriett (5.911 kg/ha), KWS Incantio (5.769 kg/ha), KWS Almanzo (5.648 kg/ha).
În grupa FAO 300 – 349 clasamentul cuprinde hibrizii Majorque (5.728 kg/ha), ES Mylady (5.572 kg/ha) și KWS Adonisio (4.943 kg/ha), iar în grupa FAO 250 – 299 cei trei hibrizi, și de altfel singurii în competiție în această grupă de maturitate au fost: SM Wawel (4.934 kg/ha), Grigri (4.626 kg/ha),Turda 165 (2.740 kg/ha).
 
Trebuie să amintim și faptul că asociația are o rețea independentă de cercetare aplicată, având în testare în fiecare an între 100 și 150 de hibrizi de porumb, pe microloturi, în 14 locații din țară.
Picture
​În cadrul evenimentului fermierii au putut culege informații și din domeniul protecției și nutriției plantelor, tehnicii agricole, depozitării sau al asigurărilor agricole.
Compania australiană Nufarm, specializată în producerea de produse fitosanitare, a fost prezentă cu un stand spațios, capabil să faciliteze interacțiunea dintre specialiști și fermieri. Agricultorii s-au putut informa cu privire la performanța produselor de protecția plantelor și pachetele tehnologice existente în portofoliu. Pentru că urmează semănatul cerealelor păioase, tratamentul la sămânță reprezintă o verigă importantă pentru a asigura un start bun în vegetație al culturilor agricole. Amiral Proffy 6 FS este un fungicid sistemic ce acționează preventiv și curativ asupra agenților patogeni care se transmit prin sămânță și sol. O campanie desfășurată de Nufarm până la 30 noiembrie 2022 constă în acordarea de 2 l gratis de Saragen Delta la achiziția a 10 litri din același produs.
Produsul are acțiune erbicidă și oferă un control eficient al buruienilor prezente în culturile de cereale păioase. Conține substanțele active diflufenican și florasulam și se aplică de la formarea celei de a doua frunză până la apariția celui de-al doilea frate (BBCH 12-22).
 
Firma SmartFert i-a întâmpinat pe vizitatori cu informații și produse din gama biostimulatorilor și a fertilizanților foliari. Dintre produsele cu rol de biostimulare aflați în oferta comercială amintim Spur, pe bază de aminoacizi și Omex Bio 20, care conține extract de alge pe lângă nutrienții esențiali - NPK. Din categoria fertilizanților foliari enumerăm produsele XMicro, ce conține micro nutrienți probiotici și o sursă stabilă de cupru, mangan și zinc, XN21 – un produs special conceput pentru utilizarea eficientă a îngrășămintelor azotate în primăvară, Copper S, pe bază de sulfat de cupru fluid și lista poate continua.
 
În materie de tehnică agricolă, NHR Agropartners a fost prezentă cu două tractoare Deutz-Fahr, respectiv modelul 7250 TTV HD Warrior și 6125 C Agrotron. Acestea au fost echipate cu un plug marca Poettinger și o mașină de fertilizat Bogballe M35W.
 
Tehnica de vârf în materie de recoltare a fost prezentată de compania AgroConcept prin expunerea combinei NH CR 8.90, care a înregistrat recordul mondial la recoltarea unei cantități de soia de peste 439 t în 8 ore.
Mașina este dotată cu motor FPT Cursor 13, de 12,9 l, ce dezvoltă o putere de 544 CP, iar tehnologia de recoltare este biaxială Twin Rotor. Sistemele de ghidare automată, precum IntelliSteer®, permit operatorilor să recolteze non-stop și tehnologia cu rotor Twin Pitch Plus, poate îmbunătăți condițiile de lucru pe soluri cu umiditate crescută cu până la 10%. Sistemul opțional Dynamic Feed Roll™ cu protecție integrată împotriva bolovanilor îmbunătățește capacitatea seriei CR cu până la 10%, reducând spargerea boabelor.
Picture
​Firma Grain Bags a introdus recent în oferta sa un utilaj de încărcare în silobag, Mainero, potrivit pentru fermele mici și mijlocii. Încărcarea cu acest utilaj se face de la remorca hava sau la cupă. De asemenea, un alt aspect important la Mainero este că are o productivitate de 60-80 tone/oră în funcție de cerealele depozitate.
Un alt utilaj în portofoliul firmei este Ex-Bag, folosit pentru a scoate cerealele din silobag. După deschiderea silobag-ului, utilajul extrage mecanic cerealele și le încarcă direct în camion. Pe durata procesului de descărcare, silobagul se taie pe mijloc în partea superioară, apoi este înfășurat pe un cilindru angrenat de motoare hidraulice, golindu-se în totalitate. Debitul de descărcare este de 300 tone/oră. Utilajul este acționat de priza de putere a tractorului, iar acesta trebuie să aibă minimum 100 CP.
„Începând din acest an, fermierii pot achiziționa utilajele in rate, cu sprijinul partenerului nostru BT Leasing. A fost un pas important înainte și putem observa cum numărul de utilaje achiziționate a crescut, comparativ cu anul trecut. Un număr tot mai mare de fermieri s-au convins de eficiența sistemului silobag”, a susțiut Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags.
 
„Ziua Porumbului” s-a bucurat și în acest an de un număr mare de vizitatori, în ciuda dificultăților întâmpinate de fermieri în acest an agricol. În cadrul manifestării, agricultorii au putut vedea loturile demonstrative, au interacționat cu specialiștii din diferite domenii, dar și cu autoritățile.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE