REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ziua porumbului - un eveniment reuşit şi la cea de-a VII-a ediţie

15/9/2016

0 Comments

 
Picture
Este al şaptelea an de când acest eveniment este organizat în localitatea Orezu, judeţul Ialomiţa, la ferma dlui Nicolae Sitaru, şi reuşeşte, ca de fiecare dată, să conecteze fermierii la ultimele noutăţi privind tehnologia de cultură a porumbului. Alături de agricultori, la manifestare a fost prezent şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl Achim Irimescu, care a dat asigurări că subvenţiile nu vor mai veni cu întârziere în anii ce vor urma.
La Ziua Porumbului 2016 au fost invitaţi peste 1.500 de agricultori din judeţ şi din ţară pentru a vedea genetica de porumb cea mai bine adaptată condiţiilor pedoclimatice din această zonă, care asigură cele mai mari producţii şi pentru a se informa cu privire la cele mai bune produse fitosanitare. Din peisajul agricol nu au lipsit nici firme importante din domeniul tehnicii agricole şi al asigurărilor. Cu stand propriu a participat şi Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR), unde directorul executiv al acesteia, dna Antonia Ivaşcu, i-a atenţionat pe fermieri asupra fenomenului de contrafacere, a vorbit despre modul de recunoaştere a produselor originale şi a subliniat importanţa folosirii seminţelor certificate în vederea obţinerii unor recolte superioare. În acest an şi-au prezentat genetica 14 companii producătoare de seminţe, respectiv Pioneer, Limagrain, Syngenta, KWS, Maisadour, Monsanto, Donau Saat, Saaten-Union, Procera, Euralis, Caussade, RAGT, IF Porumbeni şi AS Hibridi. Ultimele două firme sunt din Republica Moldova şi Republica Serbia.

Tehnologia de protecţie a loturilor demonstrative cultivate cu porumb a fost asigurată de compania Bayer şi a constat în aplicarea a trei produse pentru combaterea buruienilor, respectiv Adengo, 0,35 l/ha, administrat înainte de răsărire, Buctril Universal, 0,71 l/ha, în faza de 4-6 frunze ale porumbului şi Equip 2l/ ha, în faza de 8-10 frunze a  culturii şi în faza de 10-15 cm înălţime a costreiului. „Suntem principalul partener în organizarea evenimentului Ziua Porumbului, responsabili de obţinerea rezultatelor pe care le vedeţi. Compania Bayer este lider mondial în privinţa produselor de protecţie a culturilor. În cadrul acestui eveniment puteţi vedea tehnologia noastră de protecţie la cultura de porumb. Aveţi nevoie de produse de calitate, pentru tratamentul seminţelor, produse pentru a putea controla dăunătorii, dar şi pentru a combate buruienile. În această primăvară am beneficiat de derogarea Ministerului Agriculturii privind utilizarea neonicotinoidelor, pentru a putea controla un dăunător extrem de periculos - Tanymecus dilaticollis, pe care îl putem întâlni şi în această zonă, cu intensitate mare. În aceste loturi puteţi vedea rezultatele în controlul buruienilor comparativ cu lotul netratat, unde se observă faptul că gradul de îmburuienare este foarte mare“, a spus dl Mihai Gheorghe, director de vânzări al Bayer CropScience România.

Tehnologia aplicată loturilor demonstrative nu a cuprins tratamente cu insecticide sau fungicide. Fertilizarea s-a realizat cu azotat de amoniu - 281,5 kg/ha, la jumătatea lunii martie, iar la semănat s-a aplicat un îngrăşământ complex, 18:46:0, în normă de 95 kg/ha. Densitatea folosită la semănat a fost de 70.000 boabe germinabile/ha, fără irigaţie, iar planta premergătoare culturii de porumb a fost grâul. Nivelul precipitaţiilor căzute în zonă, în perioada martieaugust, a fost de 330 l/mp. La finalul evenimentului, a avut loc o serie de prezentări, prima fiind susţinută de ministrul Agriculturii, dl Achim Irimescu. „Producţia agricolă din anul 2016 este bună, în ciuda unui an destul de secetos. Cu toţii ne dorim ca România să devină cel mai important producător de porumb din Uniunea Europeană, deocamdată Franţa, cu o suprafaţă cultivată mai mică decât a ţării noastre, obţine o producţie mai mare, asta şi din cauza faptului că fermierii români nu au posibilitatea să aplice tehnologii adecvate. Ne dorim ca în viitor să apară şi în România cât mai multe ferme comercial viabile“, a susţinut acesta.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat că numărul mare de fermieri prezenţi la eveniment arată interesul pentru cultura de porumb şi pentru noutăţile cu care companiile producătoare de seminţe se prezintă an de an. Acesta a mai adus în discuţie importanţa sistemelor de irigat, care ar asigura producţii cu mult peste nivelul actual. „M-aş fi bucurat să fi avut în cadrul loturilor demonstrative măcar o parcelă de porumb irigat pentru a se vedea diferenţa de producţie. Sunt convins că aceasta ar fi fost de 3-4 t/ha - şi ar fi acoperit cu uşurinţă toate costurile.“ Reprezentantul fermierilor a catalogat anul 2016 ca fiind unul atipic, cu precădere sub aspectul subvenţiilor, care au venit cu foarte mare întârziere. Privitor la acest subiect, dl Baciu i-a făcut ministrului Agriculturii propunerea de a nu se mai acorda avansul în luna octombrie, ci întreaga sumă în luna decembrie. „Acel avans oricum nu ne ajută foarte mult pentru că suma se acordă din SAPS şi am mai putea răbda încă două luni, dacă ştim că în decembrie îi vom primi pe toţi.“

Arnaud Perrein, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), a făcut apel la necesitatea creării unui cadru legislativ şi a unor pârgii financiare pentru ca fermierii să se poată uni singuri în structuri organizatorice viabile. „Domnule ministru, vă rugăm ajutaţine ca să ne organizăm singuri. În ultimii ani, agricultura din România a progresat foarte mult, fermerii s-au profesionalizat, dar trebuie să fim mai buni. APPR lucrează pe partea tehnică şi ajută producătorii prin furnizarea de informaţii cu privire la cei mai adaptaţi hibrizi, care asigură cele mai bune producţii, toleranţi la secetă etc. Avem nevoie de LAPAR pentru a avea reprezentativitate atât la nivel naţional, cât şi european, însă trebuie să devenim mai buni şi pentru asta avem nevoie de susţinere financiară. Vrem să avem o organizaţie care să pornească de jos în sus şi nu invers. Trebuie să luăm atitudine şi să ridicăm agricultura din România mult mai repede. Este bine că facem export cu produse agricole, dar ideal ar fi să le folosim aici, să le procesăm în ţară şi asfel să scadă nivelul importurilor. Acest lucru ar fi benefic nu doar pentru producător, ci şi pentru consumatori“, a firmat dl Perrein.

La Ziua Porumbului 2016, cele 14 companii producătoare de seminţe s-au prezentat fiecare cu un număr de şase hibrizi, cei mai productivi şi adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din zonă. Din cei 84 de hibrizi cultivaţi în loturile demonstrative, producţia cea mai mare a fost dată de DKC 5141 (450 FAO), al companiei Monsanto, de 9.814 kg/ha. Compania americană se poate lăuda şi cu hibridul DKC 3969 (320 FAO), care a ocupat locul 2 în clasamentul producţiilor obţinute la Orezu, realizând o recoltă de 9.372 kg/ha. DuPont Pioneer s-a remarcat cu producţii, la toţi cei şase hibrizi, de peste 9 t/ha. Producţia cea mai mare a fost realizată de P9537, (350 FAO) cu 9.320 kg/ha. O surpriză plăcută a fost şi hibridul creat de Institutul „Porumbeni“ din Republica Moldova, respectiv Porumbeni 458 MRF, care a realizat o producţie de 9.034 kg/ha. Fermierii veniţi la eveniment au avut ocazia să vadă rezultatele obţinute de hibrizii de porumb în această competiţie, strânsă de altfel.

Emil Budică, director naţional de vânzări Euralis Seminţe
„Un lucru important este acela că hibrizii noştri sunt stabili. Este al treilea an de când participăm la acest eveniment, nu avem fluctuaţii mari de producţie întrei ei, au obţinut producţii destul de bune pentru această zonă şi pentru nivelul de precipitaţii căzute în zonă. Aş scoate în evidenţă doi hibrizi respectiv ES Cortes şi ES Lagoon. Ultimul hibrid a dat producţii de peste 9.000 kg/ha anul acesta. Anul acesta demonstrează încă o dată că este unul dintre cei mai stabili hibrizi din piaţă, este un hibrid de top şi se vede acest lucru şi în vânzările noastre de anul acesta. ES Cortes, din grupa 420 FAO, se pretează pentru a fi cultivat în zona de sud a ţării, dar şi în Câmpia de Vest. Caracteristica sa principală este că înfloreşte destul de devreme, o dată cu hibrizii din grupa 350-360 FAO, ceea ce îl face puţin predispus la arşiţă. ES Lagoon este nou intrat în portofoliul comercial, este din grupa 460 FAO şi a dat aici o producţie de 9.300 kg/ha. Ceilalţi hibrizi au dat producţii de aproape 9 t/ha. Cuvântul de ordine este stabilitate. Nici anul trecut nu am avut fluctuaţii de producţie între hibrizi şi este îmbucurător pentru noi, ne dă speranţe ca vom avea vânzări mari. Marea majoritate a hibrizilor sunt dintr-o nouă grupă genetică, Tropical Dent, pe care am prezentat-o la întâlnirile cu fermierii. Alţi hibrizi pe care i-am avut în loturile demonstrative sunt ES Mylord, ES Method, 370380 FAO, ES Sensor şi ES Flato.“

Maria Cîrjă, director de marketing Pioneer România şi Republica Moldova
„Este o expoziţie de hibrizi foarte bine realizată la ferma de la Orezu, o expoziţie în care hibrizii sunt recoltaţi în faţa tuturor companiilor, deci nu există dubii în ceea ce priveşte analiza lor, atât sub aspectul producţiei, cât şi al umidităţii. Încă o dată pot să spun că toţi cei şase hibrizi pe care îi avem în acest lot au confirmat, în aceste condiţii, să spunem, de semisecetă, pentru că în zona Ialomiţa a plouat în jur de 300 l/mp, ceea ce a făcut ca porumbul să vegeteze aproximativ normal. Toţi cei şase hibrizi ai companiei Pioneer au avut producţii de peste 9 t/ha. Ne-am aşteptat ca hibridul P 9537 să fie vârful de lance, dar trebuie să-i specific şi pe P 9903, P 9911 sau pe hibridul P 9241. Cum am mai spus, toţi hibrizii au dovedit stabilitate, ceea ce este un lucru foarte important - stabilitate şi performanţă în aceste condiţii. Faţă de anul trecut, producţiile nu sunt semnificativ reduse, iar diferenţa a fost dată doar de condiţiile climatice, şi în special de secetă. Efectul de reducere a producţiilor a fost universal la toată gama de hibrizi. Nu am avut dăunători în primăvară - dacă ne referim la atacul de tanymecus, acesta a fost mai redus decât anul trecut. În acest an condiţiile climatice s-au manifestat într-un mod atipic. În 2015, am avut în vest secetă, în sud-est a plouat, iar anul acesta vestul ţării a fost efectiv inundat, iar sud-estul a suferit de secetă. Vremea poate schimba opţiunile fermierilor pentru anul următor. Acum ne aşteptăm ca suprafaţa cu porumb în sud-est şi sud-vest să scadă şi să crească în vestul ţării, iar locul porumbului va fi luat de floarea-soarelui.“

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE