REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

Știri

Achim Irimescu: COPA-COGECA ar putea susţine interesele României în ceea ce priveşte soia modificată genetic

11/7/2012

0 Comments

 
Picture
Organizaţia europeană a producătorilor agricoli COPA-COGECA ar putea susţine interesele României în ceea ce priveşte cultivarea soiei modificate genetic, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu, la un seminar de specialitate.


Potrivit sursei citate, în privinţa cultivării soiei modificate genetic, decizia nu aparţine României, ci va fi luată la Bruxelles, însă România a susţinut poziţia şi interesele producătorilor.

"În privinţa soiei modificate genetic, MADR a spus 'da', pentru că în toate discuţiile care au fost la Bruxelles România a susţinut poziţia producătorilor, adică interesul dumneavoastră. Decizia nu o ia România, se ia în Consiliul Uniunii Europene, unde sunt 27 de state membre şi, din păcate, până în prezent, nu a existat niciodată majoritatea necesară sau minoritatea necesară blocării nici pentru 'da', nici pentru 'nu'. S-au adoptat în ultimii ani, totuşi, câteva decizii de punere pe piaţă, ceea ce este altceva faţă de cultivare, unde nu s-a putut lua încă o decizie. Procedura până acum era ca, în cazul în care Consiliul nu zice 'da' nici pentru adoptare nici pentru respingere, decidea Comisia Europeană într-o lună şi, în general, Comisia a decis pentru introducerea pe piaţă. Sigur, Uniunea Europeană nu este atât de flexibilă cum sunt SUA sau alte state, dar, repet, decizia nu o ia MADR şi nici România. Până acum, noi ne-am exprimat favorabil în cazul în care am apreciat, conform deciziei EFSA, că produsele respective sunt sigure", a spus Irimescu.

În opinia secretarului de stat în MADR, soia modificată genetic are nişte mari avantaje, comparativ cu porumbul Monsanto 810, care poate prezenta probleme pentru culturile vecine.

"Mi se pare un pic ipocrizie să imporţi anual 45 de milioane de tone de soia modificată genetic şi să nu permiţi cultivarea ei în Uniunea Europeană. Asta este opinia mea ca persoană şi nu ca reprezentant al MADR. Atâta timp cât utilizăm 45 de milioane de tone în fiecare an, a spune că nu avem grijă de consumator este o poveste. Sigur, sunt întrebări referitoare la ce se întâmplă în organismul animalelor care consumă soia modificată genetic. Până acum, nu am văzut undeva să se considere că dacă o vacă consumă soia modificată genetic nu poate să dea lapte ecologic. Deci, aici este o mare întrebare", a arătat Irimescu.

Reprezentantul MADR a adăugat că, la Bruxelles, România nu s-a opus cultivării soiei modificate genetic, chiar dacă în interior au existat divergenţe între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.

"Eu nu cred că poziţia Ministerul Mediului va afecta cumva introducerea în cultură a soiei modificată genetic", a menţionat acesta.

Referitor la poziţia altor state membre UE, Achim Irimescu a menţionat că lobby-ul autorităţilor este foarte important, la fel de important fiind însă şi lobby-ul producătorilor. În acest sens, el a atras atenţia că, la nivel european, Comisia şi instituţiile europene au ca partener foarte puternic de discuţii producătorii şi reprezentanţii acestora, respectiv organizaţia COPA-COGECA, din care România, după ce a reuşit să fie reprezentată prin FNPAR, a fost suspendată pentru neplata cotizaţiei.

"Pentru un an în care trebuia să achităm 300.000 de euro şi nu s-a reuşit să se strângă decât 6.000 de euro, am fost suspendaţi. La ora actuală, România nu mai are niciun membru în COPA-COGECA, cel mai important partener de dialog şi foarte important în tot ce înseamnă modificarea Politicii Agricole Comune şi adoptarea reformei. Facem eforturi, dar MADR nu poate să facă în locul producătorilor nimic", a spus Irimescu.

Acesta a subliniat că lipsa organizaţiilor de producători reprezintă o problemă reală în România, mai ales în contextul în care, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), sunt sectoare ce acordă subvenţii doar prin intermediul organizaţiilor de producători.

"Este o problemă reală în România lipsa organizaţiilor de producători. Sunt sectoare în cadrul PAC care acordă subvenţii doar prin intermediul organizaţiilor de producători, deci noi avem o mare problemă în acest domeniu şi, repet, cu toate eforturile noastre, după ce am reuşit să avem o organizaţie acolo, nu am fost în stare să ne plătim cotizaţia. Am avut o discuţie la nivelul COPA - COGECA în care ei au declarat inclusiv posibilitatea să susţină interesele României în ceea ce priveşte soia modificată genetic, dar trebuie să fim membri ai acestor organizaţii extrem de reprezentative la nivel european", a concluzionat secretarul de stat în MADR.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE