REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

Știri

Ministerul Agriculturii aşteaptă o propunere de tarif pentru întreaga cantitate de energie utilizată în sectorul de irigaţii

12/6/2012

0 Comments

 
Picture


"În aceste zile vom avea o propunere de tarif pentru întreaga cantitate de energie utilizată în sectorul de irigaţii estimată la 150.000 - 200.000 de MW şi ne aşteptam ca tariful să fie sub 0,37 lei/kwh, cât este cel actual furnizat de Electrica. Am solicitat ca Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) să negocieze aceste tarife, în numele utlizatorilor de apă, pentru întreaga cantitate de energie şi am găsit deschidere din partea furnizorului de energie", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Acesta consideră că tarifele vor putea fi înjumătăţite dacă în luna noiembrie a acestui an vor fi negociate tarifele pentru întreaga cantitate de energie utilizată în 2013.

"Acum suntem la jumătatea anului şi este greu să scădem tariful foarte mult pentru acest sezon, dar dacă vom negocia din noiembrie, pentru întreaga cantitate de energie, în mod sigur vom obţine mult sub acest tarif pentru anul 2013", a subliniat reprezentantul MADR.

O altă soluţie analizată pentru acest sector a fost şi aplicarea unui tarif preferenţial negociat cu producătorii de energie, dar care trebuie să ţină cont de mai multe reglementări din domeniu.

"În cazul discuţiilor cu Hidroelectrica sau Nuclearelectrica legate de un tarif preferenţial pentru sectorul de irigaţii, acestea sunt entităţi din Fondul Proprietatea şi orice mişcare pe tarife trebuie cunoscută. De asemenea, trebuie să ţinem cont de reglementările europene din sector care cer o anumită libertate în furnizarea şi achiziţionarea energiei. Aşteptăm însă propuneri şi în acest caz deoarece au existat variante de discuţii pentru un tarif de durabilitate, un tarif pentru securitate sau pentru faună şi floră. Cu toate acestea, agriculturii care s-au angajat să nu consume în perioada de vârf şi respectă aceste condiţii au obţinut un tarif situat la jumătate din valoare, respectiv de 0,18 lei/kwh", a explicat Botănoiu.

Secretarul de stat în MADR este optimist şi în ceea ce priveşte aprobarea în plenul Parlamentului a OUG 82/2011, care vizează măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.

"Noutatea în cazul acestei reglementări este legată de acel tarif care vine în întâmpiniarea organizaţiilor utlizatorilor de apă pentru irigaţii şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Noi am pornit cu o valoare mai mare, dar am ajuns la un tarif de până în 5 euro. Am cerut ca şi utilizatorii de apă, în anumite situaţii, să primească această taxa atunci când exercită lucrări de amenajare şi modernizare, pe care de regulă le execută ANIF", a arătat oficialul MADR.

În prezent, MADR evaluează situaţia ANIF referitoare la contractele aflate în derulare, dar şi în ceea ce priveşte organigrama agenţiei. "Cred că până la jumătatea lunii iunie vom avea o situaţie şi la ANIF referitoare la legalitatea şi nivelul unor contracte cât şi în ceea ce priveşte numărul de directori sau dacă agenţia este supra sau subdimensionată. ANIF are la ora actuală numărul total de angajaţi prevăzuţi în OUG de funcţionare, respectiv 1.500", a mai adăugat Daniel Botănoiu.

Nu în ultimul rând, reprezentantul MADR a subliniat că în toamna acestui an va mai fi deschisă o sesiune pe măsura 125a din PNDR privind modernizarea infrastructurii sistemelor de irigaţii, urmând să negocieze cu Banca Mondială continuarea programului privind amenajările de irigaţii aparţinând ANIF, care s-a derulat deja pe mai multe tronsoane.

"Trebuie să găsim o soluţie pentru continuarea programului privind amenajările de irigaţii aparţinând ANIF, derulat cu Banca Mondială şi să identificăm resursele financiare. De asemenea, pentru restul sumei rămase pe măsura 125a din PNDR privind infrastructura de irigaţii au fost depuse deja de asociaţiile utilizatorilor de apă o serie de proiecte, dar pentru restul sumei rămase vom mai deschide o sesiune în toamna acestui an", a menţionat secretarul de stat.

În ceea ce priveşte realizarea proiectului privind Canalul Siret - Bărăgan, oficialul MADR a spus că aşteaptă răspunsul Comisiei Europene pentru a putea finanţa din fonduri structurale un program dedicat infrastructurii de irigaţii, acesta fiind o investiţie majoră care va atinge nu numai segmentul agricol ci şi pe cel de mediu şi apărare.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE