REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

Știri

Propunerea de ecologizare a plăţilor directe ar trebui combătută de România întrucât va conduce la creşterea birocraţiei

28/5/2012

0 Comments

 
Picture
Propunerea de ecologizare a plăţilor directe din noua Politică Agricolă Comună (PAC) ar trebui combătută de România deoarece va conduce la creşterea birocraţiei şi la îngreunarea formalităţilor necesare absorbţiei fondurilor europene, a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, la evenimentul organizat de CEROPE.


"Este prematură orientarea agriculturii Uniunii Europene în direcţia ecologizării în următorii ani, în condiţiile în care probleme mult mai grave nu au fost rezolvate încă. România este una dintre ţările UE care au înregistrat cele mai mari progrese în domeniul reducerii gazelor cu efect de sera în perioada 1990 - 2009 şi este incorectă transformarea sa în mod forţat într-un 'campion' al unei agriculturi ecologice", a precizat Lucian Anghel, care a prezentat modificările propuse de Comisia Europeană privind PAC şi impactul asupra României.
În ceea ce priveşte, propunerea de convergenţă a plăţilor, Anghele consideră că România ar trebui să sprijine această propunere, fiind necesar totodată să insiste pentru accelerarea procesului.
"Agricultura este una dintre puţine şanse de reducere a disparităţilor între dezvoltarea economică şi socială a diferitelor regiuni din UE. Datele Eurostat (2008) arată că Bulgaria şi România aveau cele mai multe regiuni în top 10 al regiunilor cu cel mai mic PIB/locuitor la PPP, cinci şi respectiv patru regiuni", a spus Lucian Anghel.
Redistribuirea plăţilor directe la hectar prevede eliminarea unei treimi dintre nivelul actual şi 90% din medie UE până în 2020.
De asemenea, limitarea nivelului plăţilor directe este o altă propunere pe care România nu ar trebuie să o suţină, în opinia preşedintelui BVB.

"Această propunere ar trebui combătută de România, deoarece contravine obiectivelor strategiei Europa 2020 şi dezavantajează tocmai acele exploataţii agricole care realizează cele mai mari randamente la hectar, asigură cea mai bună pregătire a agricultorilor şi au cea mai bună orientare către piaţă.
Dacă ar fi acceptată la nivelul UE, această propunere ar duce în cazul României la încetinirea procesului de concentrare a exploataţiilor agricole (excesiv de fragmentate în prezent) în mari exploataţii agricole şi la încetinirea investiţiilor private în agricultură", consideră Lucian Anghel.
Potrivit sursei citate, România şi Bulgaria ar fi printre cele mai afectate ţări din acest punct de vedere, în timp ce Franţa sau Olanda nu ar fi afectate aproape deloc.
"Paradoxul situaţiei arată că România şi Bulgaria ar fi printre cele mai afectate ţări, în timp ce Franţa sau Olanda nu ar fi afectate aproape deloc. Unele estimări arată că în România ar fi direct afectate 74 de ferme care vor pierde 21,62 milioane euro. Dacă propunerea nu poate fi eliminată, România ar trebui să insiste pentru definirea pe plan local a fermelor mari sau pentru stabilirea unei definiţii comune la nivelul UE care să armonizeze interesele tuturor ţărilor", a menţionat Anghel.
În opinia acestuia, fiecare propunere de reformare a PAC trebuie analizată atât principial pe orientarea sa în direcţia Strategiei Europa 2020, cât şi pragmatic în funcţie de stadiul redus de dezvoltare a agriculturii româneşti din prezent.
"România trebuie să se concentreze pe eliminarea sau minimizarea condiţionalităţilor, iar statutul fermelor mici ar trebui definit la nivel naţional şi nu la nivelul UE, deoarece exista diferenţe mari între ţări din acest punct de vedere. De asemenea, dezvoltarea sistemelor de irigaţii este insuficient abordată la nivelul UE, iar România trebuie să insiste pentru acordarea unei atenţii sporite", a subliniat preşedintele BVB.

Nu în ultimul rând, Anghel consideră că România poate avea o contribuţie importantă la creşterea volumului şi îmbunătăţirea calităţii producţiei agricole din UE deoarece agricultura este un domeniu de securitate alimentară la nivel mondial."PAC trebuie gândită pentru a permite implicarea sporită a sectorului privat în gestiunea de programe", a mai adăugat şeful BVB.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE