Schema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură continuă și în anul 20231/2/2023 Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru completarea HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.
0 Comments
Iarna caldă și însorită a favorizat menținerea sau chiar creșterea rezervei biologice de dăunători în spațiile protejate. Tuta absoluta este unul dintre cei mai rapace, în special în culturile de tomate, unde atacă toate organele aeriene, dar nu ocolește nici ardeioasele sau vinetele.
Preocuparea constantă pentru protejarea mediului prin măsuri concrete care să contribuie direct și decisiv la reducerea poluării a determinat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale să demareze procesul de verificare și de eliminare a tuturor mașinilor, echipamentelor și utilajelor din Baza de date cu prețuri de referință (BDPR) care sunt echipate cu motoare care au normă de poluare sub Etapa V/ Tier V/ Stage V. Normele sunt stabilite în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/ 1628 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 septembrie 2016 privind cerințele referitoare la limitele emisiilor de poluanți gazoși și de particule poluante și omologarea de tip pentru motoarele cu ardere internă pentru echipamentele mobile fără destinație rutieră, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1024/2012 şi (UE) nr. 167/2013 şi de modificare şi abrogare a Directivei 97/68/CE.
Compania BASF a organizat în perioada 17 ianuarie – 17 februarie a.c o nouă serie a simpozioanelor de iarnă pentru fermieri, în mai multe orașe din țară, pentru a disemina cele mai recente tendințe în materie de protecție fitosanitară a culturilor agricole.
Informațiile tehnice au fost prezentate într-o manieră artistică excepțională, cu mici scenete, momente de dans și muzică, care au încântat auditoriul. Condițiile climatice din această perioadă, respectiv toamna lungă și secetoasă și iarna blândă, cu ferestre în care temperaturile au fost ridicate, au favorizat prezența dăunătorilor în culturile de cereale păioase și rapiță.
Ordonanța nr 4/1995 este în proces de revizuire și sunt mai multe prevederi care urmează să se modifice. Mihaela Dogaru, director de omologare Syngenta România, a vorbit despre câteva dintre ele în cadrul evenimentului ”Despre oameni și grădini”, cu prilejul lansării diviziei Syngenta Professional Solutions.
Auzim sau citim aproape zilnic despre mașini sau organe de mașini agricole cu denumiri bizare, inventate, care spun multe despre cei care le utilizează. Dacă și pentru voi contează, vă prezint câteva dintre ele și vă rog să le utilizați corect.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care reunește LAPAR, PRO AGRO, UNCSV și Forumul APPR, au organizat pe 27 ianuarie o conferință care a avut ca temă ”Neonicotinoidele și controversele generate de decizia CJUE privind posibilitatea Statelor Membre de a acorda autorizații de urgență conform art. 53 din Reg. 1107/2009”.
Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România dorește să își exprime poziția cu privire la hotărârea Curții Europene de Justiție (CEJ) pronunțată în data de 19 ianuarie 2023 privind dacă Statele Membre ar trebui să poată acorda autorizații de urgență repetate în temeiul articolului 53 din Regulamentul 1107/2009.
Tăierile de rodire aplicate viței de vie nu pot fi concepute decât în strânsă legătură cu formele de conducere a plantelor.
Titan Machinery România prezintă noua sa gamă de tractoare din portofoliu - CASE IH FARMALL C SELECTION, în două versiuni distincte din punct de vedere al puterii, respectiv FARMALL C SELECTION 100 și FARMALL C SELECTION 120.
Comisia Europeană a lansat în data de 10 ianuarie o consultare publică prin care invită toate părțile interesate să prezinte observații cu privire la proiectul său de propunere de orientări privind modul de elaborare a acordurilor de sustenabilitate din domeniul agriculturii, utilizând noua excludere de la aplicarea normelor UE în materie de concurență introdusă în cadrul recentei reforme a politicii agricole comune.
Producătorul austriac de utilaje agricole continuă planurile de extindere. Pöttinger își completează portofoliul de produse pentru agricultura modernă prin achiziția producătorului italian MaterMacc Spa. Gama existentă de semănători este astfel extinsă pentru a include tehnologia de semănare de precizie. Achiziția a fost finalizată pe 7 noiembrie 2022.
Un amendament depus de europarlamentarul Carmen Avram, privind creșterea subvențiilor fermierilor români, a fost adoptat marți, 31 ianuarie 2023, de membrii Comisiei pentru Agricultură. O victorie rară, având în vedere că subiectul alinierii subvențiilor în Europa a fost, de cele mai multe ori, respins la vot, în Parlamentul European.
Insecticidul Ampligo de la Syngenta, cunoscut mai ales fermierilor din cultura mare, este acum omologat în România și pentru câteva specii horticole: varză, broccoli conopidă și porumb dulce. De asemenea el se va număra și printre produsele pe care compania le va introduse în gama de microambalate, odată cu lansarea în această lună a diviziei Professional Solutions.
Compania Syngenta dorește să informeze toți utilizatorii de produse de protecția plantelor cu privire la modificările apărute în domeniu de utilizare a produsului VERTIMEC®.
În condițiile din România, smochinul poate fi cultivat în locuri adăpostite natural (păduri, depresiuni), în zone cu microclimat mediteranean unde temperatura din timpul iernii nu scade sub minus 15 grade Celsius. Nu se plantează smochinul pe locuri joase și văi, unde se formează frecvent bruma. În gospodăriile populației smochinul se plantează în locuri adăpostite de clădiri, bine însorite, aerisite, fără să fie umbrite.
Introducerea trifoiului roșu în asolamentele din zona solurilor acide și cu deficiențe fizice este o necesitate stringentă, contribuind la îmbunătățirea fertilității și la obținerea unor condiții favorabile de nutriție pentru toate culturile din asolament. În aceste zone trifoiul roșu este leguminoasa perenă care produce cele mai mari cantități de proteine, la unitatea de suprafață, strict necesară în furajarea rațională a rumegătoarelor.
Pe 26 ianuarie a.c, ALCEDO, furnizor național de inputuri agricole, a dat startul evenimentelor pentru campania de primăvară 2023, iar prima întâlnire cu fermierii a avut loc la București.
Agricultorii din județele Ilfov și Prahova au dat curs invitației pentru a afla despre noile produse din portofoliu, pachetele tehnologice destinate protecției plantelor și programul My Alcedo Carbon, care promovează practicile agricole conservative. „Despre oameni și grădini” evenimentul de lansare a diviziei Professional Solutions în România, a companiei Syngenta, a găzduit peste 200 de invitați din sectorul fitofarmaciilor. Bazele proiectului au fost puse cu mai mulți ani în urmă, prin crearea unei echipe specializate și desfășurarea mai multor proiecte dedicate.
A-III-a ediție a conferințelor Grain Bags, cunoscute sub denumirea „Cum arată depozitarea de cereale în România”, a avut loc pe 12 ianuarie 2023, la Hotelul Crowne Plaza, din București. Aceasta s-a bucurat de participarea a peste 60 de invitați – lideri din asociațiile de profil, manageri din agribusiness, mari fermieri, dar și jurnaliști din presa agricolă și financiară. În cadrul evenimentului, a avut loc și lansarea oficială a companiei ProCompost România.
Aplicarea produselor de protecție a plantelor necesită acuratețe, căci altfel eficiența acestora scade și efectul asupra mediului și culturilor agricole poate fi nociv. Domeniul produselor fitosanitare este supus unor reglementări stricte iar utilizatorii sunt nevoiți să fie din ce în ce mai atenți atunci când le folosesc, iar pentru aceasta au nevoie de echipamente care să îi ajute în efectuarea tratamentelor. Totodată, fermierii întâlnesc deseori în câmp condiții nefavorabile și de aceea au nevoie de mașini care să le permită o distribuție uniformă și constantă a soluției de stropit, fără pierderi și cu eficiență maximă.
|
|