0 Comments
Pregătirea materialului de plantat începe deja de la recoltarea tuberculilor pentru sămânță. Pe tot parcursul manipulării tuberculilor, de la recoltare și până la plantarea lor în anul următor, trebuie evitată vătămarea tuberculilor și amestecarea soiurilor, a categoriilor biologice, sau a loturilor cu diferite proveniențe. De asemenea, trebuie evitată degradarea materialului de plantat prin expunere la soare, la condiții de umiditate și intemperii, sau păstrarea temporară în grămezi neaerisite și neprotejate. Aceeași grijă este necesară pe parcursul depozitării, până la plantare, prin respectarea parametrilor optimi de temperatură, umiditate și ventilație, pentru reducerea la minim a pierderilor de păstrare și menținerea capacității de producție a materialului de plantat.
În cadrul Uniunii Europene are loc o dezbatere largă cu privire la ambițiile legate de mediu versus capacitatea de producție a statelor membre pentru a asigura securitatea alimentară. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, consideră că trebuie găsit un echilibru între practicile agricole și cele prietenoase cu mediul înconjurător.
Începând cu 2 mai 2022, profesioniștii lumii agricole din România care doresc să-și configureze viitoarele utilajele CLAAS așa cum își doresc, vor avea la dispoziție Configuratorul CLAAS, cu un aspect nou și funcționare intuitivă.
Utilajele Einboeck EXTREM și VIBROSTAR – mașinile perfecte pentru a pregăti patul germinativ1/5/2022 1. Apă și căldură 2. Apă 3. Sol fin 4. Sol grosier Tehnologia potrivită a vă ajuta să pregătiți patul germinativ pentru semănarea optimă a culturilor, într-o singură trecere. Această operațiune vă asigură nu doar conservarea apei în sol după iarnă, ci cu utilajul potrivit vă va ajuta să economisiți timp și combustibil.
În Ședința Guvernului din 21 aprilie 2022, a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovine, suine și avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. Actul normativ reglementează speciile, beneficiarii, criteriile de eligibilitate, documentele justificative, durata schemei şi valoarea ajutorului de stat, precum şi regulile procedurale pentru implementarea schemei de ajutor de stat.
„DIGITAL FARMER” este un proiect european cofinanțat de programul ERASMUS + și implementat de un consorțiu de organizații partenere din Italia (Cosvitec), Slovenia (Agenția pentru Marketing Teritorial), Turcia (Universitatea Pamukkale), România (Business Inovation Council), Estonia (Centrul de competențe EFCC Estonian Fieldbus), Spania (Accion Laboral) și Grecia (IAgroCert).
Conform celui mai recent studiu realizat de Clubul Fermierilor Români în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și Academia de Științe Economice din București, producția de biomasă în România reprezintă o direcție de dezvoltare a unui sector din agricultură cu potențial profitabil mare, cu beneficii economice și de mediu semnificative.
Unele proiecte care ar părea că aparțin domeniului science-fiction, precum livezile plutitoare sau grădini în aer, sunt mai aproape de realitate decât realizăm. Proiectul Aeroponic 2100, de la Studioul Mcheileh din New York, propune construirea grădinilor aeroponice în dirijabili, astfel încât acestea să zboare peste orașe, spații rezidențiale și chiar zone îndepărtate de centrele urbane, distribuind alimente.
Actul normativ privind acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru, în valoare totală de 300 de milioane de euro, pentru susținerea afacerilor din domeniul agriculturii și industriei alimentare, a intrat în procedura de transparență decizională și poate fi consultat accesând acest link: https://mfe.gov.ro/oug-dom-agroalimentar/
„Alegerea soiurilor reprezintă una din cele mai importante verigi tehnologice” - această frază aproape că s-a banalizat. Totuși trebuie știut că fiecare soi a fost creat pentru a răspunde atât unor condiții ecologice specifice, cât şi unor necesități şi dorințe ale fermierilor, consumatorilor şi/sau procesatorilor, explică Radu Hermeziu, de la INCDCSZ Brașov.
Europarlamentarul Dacian Cioloș, membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și fost comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a organizat în zilele de 13 și 14 aprilie, la București, o conferință cu tema „Agricultura în România: perspective europene pentru viitor”. Evenimentul a cuprins VI paneluri de discuții, în cadrul cărora s-a vorbit despre politica agricolă comună, Planul Național Strategic al României, instrumentele necesare fermierilor pentru a face față problemelor multiple în activitatea de producție și multe altele.
Cel mai mare eveniment al primăverii de la USAMV București - Zilele Horticulturii Bucureștene - Hortus FlorShow România - va începe pe 5 mai și se va desfășura pe parcursul a 4 zile (5-8Mai). Ediția din acest an a Zilelor Horticulturii Bucureștene se va desfășura sub simbolul Bujorului românesc, din dorința de a susține inițiativa proclamării oficiale a Bujorului ca Floare Națională a României.
Gulia provine din specia spontană Brassica rupenstris, întâlnită și în zona Mediteraneană. Se cultivă încă din antichitate și are aceeași arie de răspândire ca și varza. Se cultivă pe suprafețe însemnate în țările din vestul și centrul Europei, în Japonia, America, etc.
În România întâlnește condiții favorabile în toate județele, dar se cultivă pe suprafețe reduse. Mai cultivată este în Transilvania, Banat, în jurul marilor orașe, iar în ultimele decenii s-a răspândit în sere. Deșertificarea, eroziunea sau scăderea fertilității solului sunt câteva dintre efectele negative ale agriculturii intensive. Pentru combaterea acestor probleme fermierii trebuie să schimbe modul în care lucrează pământul. O nouă tehnologie, și anume cea conservativă, este în atenția celor implicați în domeniu, pornind de la agricultori până la producători de utilaje agricole, cum este, de pildă, Pastò Agriculture.
Pentru a construi această mașină, inginerii Case IH au cules informații de la fermierii și vânzătorii de utilaje din întreaga lume, pe parcursul mai multor ani și astfel au definit această nouă generație de mașini autopropulsate pentru erbicidat Patriot, oferind în definitiv o experiență nouă operatorului, o eficiență și o acuratețe pe care le merită fiecare fermier.
Așa cum am văzut în ultimii ani, condițiile climatice din primăvară sunt din ce în ce mai provocatoare pentru fermieri în ceea ce privește combaterea buruienilor din cultura porumbului.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor a publicat Raportul de selecție lunar aferent etapei a doua a sesiunii de primire proiecte din anul 2021 pentru submăsura 4.2 - Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole, componenta de sprijin pentru investiții noi, extindere și modernizare în procesarea/marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase, printre acestea se regăsesc: mazărea, fasolea, soia, lintea, năutul, arahidele, lucerna, trifoiul etc.
Producătorul englez de tehnică agricolă JCB a organizat un eveniment în zilele de 28 și 29 aprilie a.c cu ocazia lansării pe piață a celor mai noi produse din portofoliu. Manifestarea s-a desfășurat atât în mediul fizic, cât și on-line, iar noutățile anunțate au fost pe segmentul tractoarelor (Fastrac iCON), încărcătoarelor telescopice (542-70 AgriPro) și al încărcătoarelor frontale (457S).
- Inovații în materie de semințe și trăsături genetice, tratarea semințelor, protecția biologică și chimică a culturilor și soluții de agricultură digitală pentru culturi importante din întreaga lume
- Îmbunătățiri în ceea ce privește rezistența la condițiile climatice, conservarea biodiversității, aplicarea de precizie și emisii reduse de CO2 - Potențialul maxim de vânzări este estimat la peste 7,5 miliarde de euro Suma alocată pentru plăți în anul 2022 este de 309 milioane lei, asigurând astfel achitarea ajutorului de stat determinat la plată și neachitat în anul 2021 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și plățile aferente anului 2022.
În cadrul Forumului Optitech Syngenta, organizat la ICDP Pitești –Mărăcineni, Andrei Măruțescu, director de comunicare, a vorbit despre bunele practici agricole și utilizarea durabilă a produselor pentru protecția plantelor, despre importanta purtării echipamentului individual de protecție, cu accent pe purtarea mănușilor.
|
|