Gabriel Nicolau, director tehnic Nufarm România
În contextul schimbărilor pedoclimatice din România, fermierii se confruntă cu nevoia de a conserva resursele de apă și de a adapta practicile agricole pentru pregătirea patului germinativ la culturile de cereale de toamnă.
0 Comments
În data de 6 noiembrie Clubul Fermierilor Români a organizat cea de-a șasea Conferință Națională. Pe parcursul a patru sesiuni s-a discutat despre inițiative politice la nivel european și național, despre noi tehnologii de ameliorare și soluții digitale, bugetul PAC pentru următorii ani, dar și despre ce ar trebui să facă fermierii pentru a-și apăra mai bine interesele. Clubul a lansat ”Politica Agricolă Integrată a României - obiectiv 2035”, un document care propune recâștigarea competitivității agriculturii românești prin facilitarea colaborării între toți actorii din sectorul agroalimentar. Evenimentul i-a adus la București pe comisarul european pentru Agricultură Ianusz Wojciechowski, precum și pe Achim Irimescu, ministru plenipotețiar Reprezentanța României UE, alături de nume importante din cercetarea și producția agricolă.
McDonald’s, Syngenta și Lopez Foods: Parteneriat pentru o producție sustenabilă de carne de vită15/11/2024 Pe 14 noiembrie 2024, McDonald’s USA, Syngenta și Lopez Foods au anunțat un parteneriat inovator destinat reducerii impactului asupra mediului al producției de carne de vită în Statele Unite. Această colaborare urmărește creșterea eficienței furajelor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră per kilogram de carne produsă.
Forumul APPR a dat startul conferințelor tehnice pe care le va organiza în această toamnă în mai multe regiuni din țară, la sediile asociațiilor membre, pentru a informa fermierii despre noile modificări ale Planului Național Strategic pentru anul 2025.
BASF a primit aprobarea de finanțare din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică pentru construcția celei mai puternice pompe de căldură industriale din lume. Prin urmare, în următoarele luni, compania va putea începe lucrările de construcție pregătitoare pentru acest proiect la platforma sa din Ludwigshafen. Proiectul își propune să aducă o contribuție importantă la reducerea emisiilor de CO2.
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a participat la Romanian Agriculture Leadership Forum (RALF) pe 8 noiembrie. Evenimentul a reunit lideri români din agricultură sub tema „Agricultură adaptată pentru viitor,” oferind o platformă importantă pentru a împărtăși perspective despre sustenabilitate, productivitate și reziliență.
O clipă efemeră, luna Noiembrie trece ca metamorfozată într-o adiere ușoară de vânt pe deasupra luciului apei și este Decembrie. O atmosferă de sărbătoare celestă se instalează ușor, mai întâi în aerul proaspăt al gradelor friguroase, apoi în cerul de un albastru deschis ce tânjește după căldura verii. Apoi în suflete, în familii, acasă… Strălucirea cuprinde încet fiecare gând. Emoție și frumos, inspirație și momente de contemplare, cadouri și, de ce nu... artă.
EIMA - o expoziție ultraspecializată care oferă soluții pentru orice model de agricultură15/11/2024 În perioada 6 - 10 noiembrie s-a desfășurat cea de-a 46-a ediție a EIMA International - expoziția dedicată mașinilor, echipamentelor agricole, de grădinărit și componentelor aferente organizată de FederUnacoma - Asociația italiană a producătorilor de mașini agricole, la Bologna, Italia.
Compania Bayer România a organizat la Stația de Procesare a Semințelor din Sinești, județul Ialomița un eveniment dedicat sustenabilității - "Sustainability Talks: Amplificarea Vocii Fermierilor în România”. Prin organizarea acestei întâlniri, compania a subliniat încă o dată angajamentul întregii echipe de a sprijini agricultura sustenabilă și de a amplifica vocile fermierilor români.
John Deere anunță lansarea unei noi unități de sudură complet automatizate la fabrica de cabine din Bruchsal, un proiect ambițios ce se ridică la aproximativ 28 de milioane de euro. Această investiție permite companiei să răspundă mai flexibil cerințelor variate ale clienților și să îmbunătățească semnificativ eficiența energetică și reducerea emisiilor prin tehnologia de filtrare a aerului de ultimă generație.
În perioada 30 octombrie - 3 noiembrie, s-a desfășurat expoziția INDAGRA, la Centrul Expozițional Romexpo din București, iar la ediția din acest an au participat peste 500 de companii, din 25 de țări. Evenimentul, dedicat sectorului agricol și alimentar, a reprezentat o platformă în care expozanții și-au prezentat produsele, iar vizitatorii au avut ocazia să afle despre cele mai recente tehnologii și soluții pentru o agricultură sustenabilă.
În rândurile care urmează vă prezentăm câteva interviuri realizate cu reprezentanții companiilor expozante. Compania israeliană Metzer și-a deschis subsidiară și o unitate de producție la noi în țară în urmă cu doi ani. În acest interval de timp, compania a urmărit eficientizarea procesului de producție și consolidarea colaborării cu fermierii români, oferindu-le cele mai bune și rapide soluții în materie de irigare prin picurare.
La un an de activitate, echipa Dekagro România a organizat prima conferință a companiei la noi în țară, cu tema ”Modelând ziua de mâine, azi”.
La exact doi ani de la lansarea tractoarelor specializate NEXOS 200 COMFORT, CLAAS prezintă o versiune revizuită cu o nouă cabină cu patru montanți, un design actualizat și funcții automate și de confort îmbunătățite la expoziția italiană de utilaje agricole EIMA.
Ministrul Agriculturii colaborează cu organizațiile de fermieri pentru a face un referendum la nivel european pentru ca politica agricolă comună (PAC) să rămână la fel structurată pe cei doi piloni esențiali: FEADR pentru dezvoltarea agricolă și FEGA pentru plăți directe, și după 2027.
„Un alt motiv pentru care am fost chemați la Ministerul Agriculturii este că la Bruxelles sunt discuții despre unirea bugetului Uniunii Europene cu cel al agriculturii după anul 2027. • La nivel global, industria dronelor agricole este în plină expansiune, cu peste 300,000 de drone tratând mai mult de 500 de milioane de hectare de teren agricol până la mijlocul anului 2024.
• Piața globală a dronelor agricole a fost evaluată la 4,98 miliarde USD în 2023 și se preconizează că va crește de la 6,11 miliarde USD în 2024 la 23,78 miliarde USD până în 2032. Dorin Bob, unul dintre cei mai importanți antreprenori din Transilvania, cu activități importante în domeniul agro-alimentar și imobiliar, se apropie de atingerea obiectivului de a deveni unul dintre cei mai mari producători de alune din România, cu o suprafață cultivată de peste o mie de hectare. Omul de afaceri transilvănean deține în prezent un lot de 460 de hectare, plantat cu alune, în comuna Homoroade, județul Satu Mare, iar anul acesta a finalizat lucrările de pregătire pentru un nou lot, de 211 hectare, în localitatea Sâi, din același județ. Investiția a deschis posibilitatea unui parteneriat cu unul dintre liderii pieței globale de dulciuri, compania italiană Ferrero, proprietarul mărcii Nutella.
Întâlnirea din acest an a agricultorilor și cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, membri în organizațiile COPA – COGECA, a avut loc în zilele de 23, 24 și 25 octombrie la București, cu sprijinul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC).
Ca și în cazul substanțelor de protecție a plantelor, în care o mare parte au fost eliminate de la utilizare, lăsând un gol greu de acoperit de către industria de profil, o altă resursă ieftină, extrem de importantă și folosită pe scară largă este pe cale să fie redusă și/sau interzisă în sector horticol: turba. Cât de bine este cunoscută această problemă de către producătorii legumicoli și de răsad sau de cercetătorii de la noi? Ce impact va avea asupra producției legumicole?
Congresul agricultorilor europeni s-a ținut la București. Ce subiecte de interes comun au fost abordate?
Conform celui mai recent studiu Kynetec, marele câștigător pe segmentul floarea-soarelui high-oleic este hibridul ES AROMATIC SU de la LIDEA.
Practic, ES AROMATIC SU și-a dublat volumul de vânzări în 2024 versus 2023. CLAAS a ridicat ștacheta și mai sus în ceea ce privește calitatea tocării, eficiența, fiabilitatea și confortul prin adoptarea mai multor tehnologii noi pentru combinele de recoltat furaje. Clienții JAGUAR pot profita acum de opțiuni noi, cum ar fi rotorul V-FLEX și analiza CSPS prin intermediul aplicației CLAAS Connect, precum și de diferite îmbunătățiri ale debitului de material recoltat și ale sistemului de acționare furnizate standard.
|
|