În Ședința de Guvern din 16 ianuarie 2025 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.
0 Comments
România face un pas uriaș către o agricultură durabilă și competitivă: Adoptarea modificărilor privind durata minimă a contractului de arendă deschide uși către fondurile europene, protejează mediul și asigură cadrul necesar fermierilor pentru investiții în agricultură.
Plecând de la rolul inovației în asigurarea securității pentru fermierii români, atât în prezent, cât și în viitor, compania Corteva Agriscience a organizat o dezbatere despre modul în care inovația poate modela viitorului sectorului agricol în Europa.
Fermierii afectați de secetă în ultimii ani încep noul an agricol cu speranță deoarece ploile căzute în toamnă și, mai ales, în această iarnă au refăcut deficitul de apă din sol și culturile agricole, respectiv cerealele păioase și rapița, arată promițător la momentul actual.
Fermierii și antreprenorii pot achiziționa acum modelul exclusiv NIGHT EDITION cu o perspectivă optică superioară pentru tractoarele ARION și AXION. Sloganul pentru modelele speciale în ediție limitată este „Design și preț imbatabil? Challenge accepted”.
Marcel Ciolacu: România are potențialul să ajungă la 2,2 milioane de hectare irigate în 202515/1/2025 Într-o declarație importantă din 17 ianuarie 2025, premierul Marcel Ciolacu a abordat subiectul siguranței alimentare a României și a detaliat perspectivele de dezvoltare a infrastructurii de irigații în țară. Potrivit acestuia, România nu întâmpină dificultăți majore în ceea ce privește siguranța alimentară, având la dispoziție, în prezent, o suprafață irigată de 1,6 milioane de hectare. Cu toate acestea, premierul a subliniat că există un potențial considerabil de creștere a acestei suprafețe, iar în 2025 România ar putea ajunge la 2,2 milioane de hectare irigate.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură continuă să sprijine fermierii români printr-un proces eficient și transparent de autorizare a plăților finale pentru subvenții. Conform unui comunicat oficial publicat recent, până în data de 17 ianuarie, peste 90% dintre fermierii eligibili au fost deja autorizați pentru plata finală a subvențiilor aferente anului 2025. Această realizare subliniază angajamentul APIA de a susține dezvoltarea agriculturii românești și de a răspunde nevoilor financiare ale producătorilor agricoli.
ADAMA lansează în România 4 noi fungicide, un erbicid și Tehnologia revoluționară Asorbital®15/1/2025 ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță lansarea pe piața din România a noilor produse pentru culturile de cereale păioase, rapiță și floarea soarelui.
Grupul Manitou, specializat în producerea mașinilor destinate manipulării produselor în agricultură, a prezentat la sfârșitul anului trecut, la expoziția EIMA din Bologna (Italia), o nouă gamă de încărcătoare cu braț telescopic MLT NewAg, inclusiv un model care poate să ridice încărcătura la o înălțime maximă de 9 m. O altă noutate a fost lansarea primului său model de încărcător telescopic electric, precum și sistemul de cântărire inteligent (SWS).
Elisabeth Hidén, agronom și producător de lactate din sudul Suediei, a crescut în agricultură, la ferma părinților săi. Combinând creșterea porcilor, cu silvicultura dar și cultivarea plantelor în ferma familiei sale, a reușit să aprecieze din copilarie agricultura. În prezent, ea administrează ferma familiei soțului său, care deține 450 de animale, din care 200 de vaci, juninci și viței. Producția este de peste 2 milioane de litri de lapte anual.
Auzim sau citim aproape zilnic despre mașini sau organe de mașini agricole cu denumiri bizare, inventate, unele chiar intrate în folclor, care spun multe despre cei care le utilizează. Dacă și pentru voi contează, vă prezint câteva dintre ele și vă rog să le utilizați corect.
New Holland a deschis anul 2025 în forță, consolidându-și reputația ca lider în inovație și sustenabilitate. Compania a primit recunoașteri semnificative în industrie, marcate de câștigarea a trei premii AE50 pentru inovațiile remarcabile din gama Hay&Forage, dar și a prestigiosului Good Design Award pentru încărcătorul electric W40X Electric Power, prezentat într-o ediție specială la Agritechnica.
Fosforul este un element esențial pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a plantelor, având un impact direct asupra formării sistemului radicular și a proceselor metabolice esențiale. Cu toate acestea, accesibilitatea acestui nutrient vital poate fi influențată de factori de mediu, pH-ul solului și temperatura.
La finalul anului compania Corteva Agriscience a organizat o întâlnire pentru a anunța noutățile sezonului următor, atât în portofoliul de hibrizi de porumb și floarea soarelui, cât și substanțe de protecția plantelor.
În Ședința de Guvern din 16 ianuarie 2025 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.
Cât de mult au ajutat precipitațiile din ultima perioadă la refacerea umidității solului?
Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România & Republica Moldova, ne-a vorbit în cadrul unui scurt interviu despre viitorul culturii de porumb în România, puternic afectată de secetă în ultimii ani.
„Rural Sustainable Plan” – O platformă pentru viitorul educației și antreprenoriatului rural15/1/2025 Pe 10 decembrie 2024, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a fost gazda unui eveniment remarcabil: Conferința „Rural Sustainable Plan”. Aceasta a reunit peste 350 de participanți și a reprezentat o oportunitate unică de învățare, schimb de idei și construire a unor conexiuni profesionale în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.
AFIR a lansat în data de 20 decembrie 2024 cea de-a doua sesiune de primire a cererilor de finanțare pentru Schema de ajutor destinată sprijinirii investițiilor în capacități noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Această schemă vizează autoconsumul întreprinderilor din sectorul agricol și industria alimentară, încurajând astfel tranziția către surse de energie mai verzi și reducerea dependenței de rețeaua națională de electricitate.
Agricover marchează o premieră în agribusiness-ul românesc, prin inaugurarea și certificarea SEVESO a primului depozit din România destinat exclusiv inputurilor agricole. Amplasat strategic pe platforma logistică H.Essers de la Bolintin Deal, acest depozit este special conceput pentru stocarea produselor de protecție a plantelor și a semințelor, contribuind semnificativ la creșterea eficienței operaționale. Investiția totală este de peste 7,5 milioane euro realizată de H.Essers pentru construcția depozitului de 10.000m². Depozitul reprezintă o piesă esențială în lanțul logistic al Agricover, oferind soluții rapide și adaptate pentru cei peste 10.000 de fermieri parteneri.
Pentru fermieri anul 2024 ce tocmai s-a încheiat a fost unul dificil, în care condițiile climatice nefavorabile și-au pus amprenta pe profitabilitatea afacerilor agricole. Seceta pedologică s-a manifestat pe areale agricole extinse și a afectat atât culturile de toamnă cât și pe cele de primăvară. Potrivit OUG 120 din 9 octombrie 2024, suprafața calamitată la culturile înființate în toamna anului 2023 a fost de peste 319.000 hectare, iar la cele înființate în primăvara anului trecut a depășit 1.700.000 ha.
Anul 2024 a fost dificil pentru industria producătoare de mașini și utilaje agricole. Piața internațională de profil a fost în scădere iar acest trend s-a înregistrat și la nivel european. Producătorii au încercat să facă față provocărilor economice iar contextul actual nu a influențat decizia de a lansa noi produse care să răspundă mai bine cerințelor pieței. Această filozofie o urmează și compania italiană Falc, specializată de mai bine de 65 de ani în producerea de utilaje pentru întreținerea și prelucrarea solului.
Amprenta de CO2 a utilajelor agricole poate fi redusă în mod semnificativ în intervalele de putere mediu și superior și în cazul utilizării motoarelor cu ardere internă - în prezent cu biocombustibili precum HVO și, potențial, în viitor, cu hidrogen. CLAAS explorează alternative pentru carburantul diesel cu abordare deschisă și gândire vizionară. Utilajele agricole sunt printre cele mai dificile cazuri în materie de decarbonizare. CLAAS se implică activ în cercetare și dezvoltare pentru a identifica cele mai sustenabile, practice și rentabile soluții pentru diverse utilizări în agricultură. Accentul principal este pus pe sistemele alimentate cu baterii pentru utilizări în cadrul fermelor, precum și pe carburanții alternativi pentru clasele de utilaje mai grele.
|
|