0 Comments
Discuții cu privire la despăgubirile producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică13/12/2022 În data de 5 decembrie 2022, MADR a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de urgență prin care se propune modificarea OUG 157 din 2022, ce a fost publicată în MO al României, Partea I, nr. 1.111 din 17 noiembrie 2022, prin care a fost instituită o schemă de ajutor de stat sub forma de grant, în valoare totală de 365.638.260 lei, destinată producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de secetă pedologică în cursul anului 2022.
Folosirea substanțelor chimice foarte periculoase reglementată strict pentru protecția populației13/12/2022 Pentru corecta informare a tuturor fermierilor, precum și a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele clarificări în ceea ce privește art. 65 (I) ”Constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la I la 5 ani, fapta de a comercializa, deține sau de a utiliza produse de protecție a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”, din proiectul de OUG privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor pe teritoriul României, postată în transparență decizională pe site-ul instituției, în data de 22 noiembrie 2022:
Va înlocui sorgul cultura de porumb? Probabil că nu. Însă, datorită calităților biologice și nutriționale, reprezintă o specie care poate completa foarte bine conveierul de culturi din zonele secetoase (și nu numai), putând fi utilizată atât în alimentația furajeră cât și cea umană, pe lângă multe alte utilizări industriale. Rezistența la stres hidric și randamentul foarte bun sunt elemente care merită atenție mai mare, de aceea compania Lidea a organizat un simpozion dedicat sorgului, cu date tehnice și de piață.
La cea de-a 16-a ediție a Convenției comerciale Timac Agro România, organizată pe 24 noiembrie la Poiana Brașov, a fost anunțată deschiderea unei fabrici de producere a îngrășămintelor chimice lichide cu aplicare la sol în județul Brăila și lansarea unei noi game de produse – SynerTech.
Syngenta anunță lansarea noii tehnologii A.I.R.™, cel mai avansat sistem cu toleranță la erbicid pentru cultura de floarea-soarelui, care ajută fermierii din Europa să facă față provocărilor întâlnite în combaterea buruienilor.
Wiskerke Onions este o afacerea unei familii olandeze care se ocupă de cultivarea și exportul cepei. Aflați la a patra generație, cultivatorii au decis anul acesta să acopere o suprafață de 20 hectare cu peste 45.000 de panouri solare. Prin aceasta ei caută nu doar eficiența în consumul de energie și de apă, ci doresc să arate investitorilor din industrie, precum și publicului consumator sustenabilitatea producției din ferma lor, amprenta de carbon fiind un subiect mult disputat la ei.
Compania israeliană Metzer, specializată încă din anul 1970 în fabricarea sistemelor de irigații, va deschide o fabrică lângă București, cu linii de producție relocate din Ucraina, iar filiala din România va fi condusă de Costin Hada. Acesta ne-a acordat un interviu în cadrul expoziției EIMA, din Bologna, și ne-a vorbit despre planurile companiei pe piața internă.
Pe 23 noiembrie, a avut loc la București conferința de presă în cadrul căreia a fost lansată prima propunere de politică publică formulată de tinerii fermieri din grupul de lucru (think tank) Agrinnovator. Programul Specialist în Informatică Agricolă (Farm Technology Officer) are menirea de a forma capitalul uman specializat care să accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de mâine, sustenabilă dar și performantă.
Necesitatea unui instrument de gestionare durabilă a riscurilor catastrofice din agricultură13/12/2022 Asociația APPR – Mândru că sunt fermier își manifestă satisfacția pentru includerea în proiectul de Plan Național Strategic înaintat Bruxelles-ului de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a unui instrument de gestionare durabilă a riscurilor în agricultură, cu o alocare de 367,3 milioane euro (alimentat din fonduri din ambii piloni ai PAC, plați directe și dezvoltare rurală, și suplimentat de la bugetul național) în scopul sprijinirii fermierilor afectați de pierderile de producție ca urmare a fenomenelor climatice nefavorabile.
Aniversarea celor două decenii ale asociației AIPROM s-a dorit să fie și o celebrare a Grâului și a pâinii, ca simbol al prosperității și continuității. Atmosfera a fost însă umbrită de temerile privind noile reguli europene și modul cum vor fi ele aplicate.
Comisia Europeană a aprobat, miercuri 7 decembrie, Planul Național Strategic 2023-2027 al României prin care fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro.
Fructele de cătină, din cauza gustului lor puternic astringent, sunt mai greu de consumat ca atare. Nici să produci cătină (de calitate) nu este atât de simplu cum pare la prima vedere, dar să o și vinzi, este cu totul altă poveste. Despre acest tip de afacere am stat de vorbă cu proprietarii unei plantații, care procesează singuri fructele și au reușit să construiască un brand solid.
La BASF, inovația și sustenabilitatea sunt inevitabil conectate. Cercetătorii din întreaga lume lucrează la soluții inovatoare pentru a folosi surse alternative de materii prime și pentru a dezvolta procese de producție și produse ecologice. Proiectele actuale de cercetare și exemplele de inovații pentru diferiți pași ai lanțului valoric au fost prezentate de Dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Director Executiv al BASF SE și Chief Technology Officer, împreună cu oameni de știință, în cadrul conferinței de presă BASF Research. Evenimentul s-a concentrat pe tehnologiile în care microorganismele contribuie la creșterea durabilității.
Potrivit informațiilor furnizate în cadrul conferinței de presă organizată în ziua anterioară deschiderii oficiale a expoziției EIMA, vânzările de echipamente agricole s-au menținut la niveluri bune în ultimii doi ani și jumătate, în ciuda crizei economice survenită ca urmare a pandemiei de Covid și a războiului dintre Rusia și Ucraina. Din ianuarie până în septembrie 2022, piața a înregistrat volume mai mari decât înainte de pandemia din 2020, deși între sfârșitul acestui an și prima parte a anului 2023 se preconizează că sectorul va fi afectat de inflație și incertitudinea geopolitică. Cu toate acestea, pentru anii următori perspectivele sunt pozitive, ca răspuns la cererea în creștere de produse alimentare atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
Cu o prezență de peste 25 de ani pe piața autohtonă de profil, firma furnizoare de tehnică agricolă Agromec Ștefănești reușește să își mărească portofoliul de produse astfel încât să pună la dispoziția fermierilor inovațiile tehnologice dezvoltate de diferiți producători de mașini și utilaje agricole. Parteneriatele pe care le încheie urmăresc aducerea pe piață a unor produse de calitate de la firme specializate și cu istorie în spate, care să răspundă cerințelor fermierilor români.
Deutz-Fahr, JCB, Poettinger, Hardi, Bogballe sau Sfoggia sunt principalele branduri pe care NHR Agropartners le promovează pe piața din România. Noutățile în materie de tehnică agricolă dezvoltate de producători sunt prezentate de firma importatoare agricultorilor autohtoni, astfel încât inovația să ajungă cât mai repede în fermele agricole din țara noastră. Expozițiile de profil reprezintă o bună oportunitate de a face cunoscute noile produse care cresc eficiența muncii în agricultură.
Modelele anului 2023 vor include combinele de recoltat furaje JAGUAR 900 și JAGUAR 900 TERRA TRAC de la CLAAS beneficiind de o acționare a PICK UP-ului optimizată, în timp ce seria JAGUAR 800 va fi extinsă cu modele noi și mai puternice. În plus, terminalul CEMIS 1200 cu noul GPS PILOT va fi disponibil pentru toate modelele.
IPSO Agricultură are în cadrul structurii sale de mai bine de 3 ani un departament dedicat segmentului de irigații. În acest timp portofoliul de produse a crescut, cuprinzând azi trei branduri de renume din piața de profil, și anume Bauer, Ferbo și Euromacchine.
Auzim sau citim aproape zilnic despre mașini sau organe de mașini agricole cu denumiri bizare, inventate, care spun multe despre cei care le utilizează. Dacă și pentru voi contează, vă prezint câteva dintre ele și vă rog să le utilizați corect.
Săptămâna aceasta vorbim despre „erbicidator”. BKT pătrunde pe un nou segment de piață, lărgindu-și gama de produse cu șenilele din cauciuc. Astfel, AGRIFORCE BK T71 inaugurează o nouă eră BKT.
Într-un eveniment festiv care a avut loc pe 23 noiembrie 2022 la Palatul Snagov și care a reunit reprezentanți ai autorităților, parteneri, fermieri, presă de profil, dar și membrii echipei locale și regionale, KWS Semințe România a marcat a 20-a aniversare a companiei de la înființarea sa în 2002.
Complexul de lucrări aplicat în al doilea an după plantare are ca scop fortificarea vițelor din plantația nou înființată și grăbirea punerii lor pe rod. De aceea, lucrările de întreținere din al doilea an trebuie cunoscute și aplicate cu aceeași corectitudine ca și cele din anul plantării.
Majoritatea fungicidelor și insecticidelor folosite ca tratament pentru pomii fructiferi sunt solubile în apă și se vor administra prin stropire. Concentrațiile substanțelor în soluție sunt indicate pentru fiecare în parte sub formă de procente. În ceea ce privește calendarul aplicărilor tratamentelor, acestea pot fi preventive sau de stopare. Avertizările făcute de instituțiile autorizate nu vor fi în nici un fel neglijate. În afara acestor avertizări, însă, pomicultorul va aplica tratamentele preventive necesare și, de asemenea, va acționa prompt atunci când prin observare directă constată apariția unui pericol. Schema pe care o prezentăm în continuare este minimală și are rolul de a da o orientare generală în legătură cu calendarul aplicării tratamentelor.
|
|